eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
A member of staff directs passengers at check-in desks in Terminal 5 at London Heathrow Airport in London, U.K., on Monday, May 17, 2021. After a year of false starts, rogue virus strains and vaccine drama, Brits are finally able to travel again, if only to a handful of green list destinations that wont require quarantine on return. Photographer: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Tömeges sztrájk vezeti fel a foci vb-t a Heathrow-n

Több száz reptéri dolgozó függeszti fel a munkát jobb bérekért sztrájkolva.

A sztrájk, mely két cég 700 alkalmazottját érinti, november 18-án kezdődik a tervek szerint és három napi át fog tartani. A sztrájkolók a földi kiszolgálás munkatársai, valamint rakodók - írja a Sky News.

A munkabeszüntetés meglehetősen érzékenyen érintheti azokat, akik a vb-re utaznak, a katari torna ugyanis november 20-án veszi kezdetét.

A Qatar Airways járatait veszélyezteti a sztrájk

A sztrájkolókat tömörítő szakszervezet szerint a Heathrow kettes, hármas és négyes terminálján is késésekre, járattörlésekre és felfordulásra kell majd számítani a három érintett napon, amelyek leginkább a Qatar Airways életét nehezítik majd meg. A vb-t rendező ország nemzeti társasága

napi 10 járatot indítana a futballtorna miatt ebben az időszakban.

A további, kifejezetten erősen érintett társaságok közt a Virgin Atlantic, a Singapore Airlines, a Cathay-Pacific és az Emirates szerepel előzetes tájékoztatásuk szerint, de azokat is érintheti a munkabeszüntetés, akik Amerikába igyekeznek hazatérni ekkoriban Hálaadás miatt.

Keveslik a felajánlott fizetésemelést

A sztrájkolók szerint az őket alkalmazó két cég, a dnata és a Menzies a dolgozóknak tett ajánlata is nettó fizetéscsökkentést jelent, ha az infláció mértékéhez viszonyítjuk azt.

A dnata 5 százalékot ajánlott, a Menzies pedig 2-6 százalék közti összeget.

"Elkeserítő ez a sztrájk annak ellenére, hogy a személyzetnek felajánlottunk egy olyan összeget, amely a korábbi emelésekkel együtt 15,5 százalékos - a nehéz tehergépkocsi-vezetők esetében 20,2 százalékos - béremelést jelent 2021 decemberéhez viszonyítva. Ez követi az inflációt és a legjobb ajánlat az iparágon belül" - fogalmazott a dnata Egyesült Királyságbeli igazgatója, Alex Doisneau. Véleménye szerint a sztrájk felelőtlen és veszélyezteti az ország légi forgalmát ezekben a kihívásokkal teli időkben.

A Heathrow igyekszik egyeztetni

A Heathrow a két céggel egyeztet arról, hogyan igyekeznek minimalizálni az utasok kényelmetlenségeit a sztrájk következtében. A sztrájkolók szakszervezete szerint csak a két cég tehet a kialakult helyzetről, mert tehettek volna olyan ajánlatot, amit ők elfogadnak, de ez nem következett be.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×