eur:
393.76
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A member of staff directs passengers at check-in desks in Terminal 5 at London Heathrow Airport in London, U.K., on Monday, May 17, 2021. After a year of false starts, rogue virus strains and vaccine drama, Brits are finally able to travel again, if only to a handful of green list destinations that wont require quarantine on return. Photographer: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images

Tömeges sztrájk vezeti fel a foci vb-t a Heathrow-n

Több száz reptéri dolgozó függeszti fel a munkát jobb bérekért sztrájkolva.

A sztrájk, mely két cég 700 alkalmazottját érinti, november 18-án kezdődik a tervek szerint és három napi át fog tartani. A sztrájkolók a földi kiszolgálás munkatársai, valamint rakodók - írja a Sky News.

A munkabeszüntetés meglehetősen érzékenyen érintheti azokat, akik a vb-re utaznak, a katari torna ugyanis november 20-án veszi kezdetét.

A Qatar Airways járatait veszélyezteti a sztrájk

A sztrájkolókat tömörítő szakszervezet szerint a Heathrow kettes, hármas és négyes terminálján is késésekre, járattörlésekre és felfordulásra kell majd számítani a három érintett napon, amelyek leginkább a Qatar Airways életét nehezítik majd meg. A vb-t rendező ország nemzeti társasága

napi 10 járatot indítana a futballtorna miatt ebben az időszakban.

A további, kifejezetten erősen érintett társaságok közt a Virgin Atlantic, a Singapore Airlines, a Cathay-Pacific és az Emirates szerepel előzetes tájékoztatásuk szerint, de azokat is érintheti a munkabeszüntetés, akik Amerikába igyekeznek hazatérni ekkoriban Hálaadás miatt.

Keveslik a felajánlott fizetésemelést

A sztrájkolók szerint az őket alkalmazó két cég, a dnata és a Menzies a dolgozóknak tett ajánlata is nettó fizetéscsökkentést jelent, ha az infláció mértékéhez viszonyítjuk azt.

A dnata 5 százalékot ajánlott, a Menzies pedig 2-6 százalék közti összeget.

"Elkeserítő ez a sztrájk annak ellenére, hogy a személyzetnek felajánlottunk egy olyan összeget, amely a korábbi emelésekkel együtt 15,5 százalékos - a nehéz tehergépkocsi-vezetők esetében 20,2 százalékos - béremelést jelent 2021 decemberéhez viszonyítva. Ez követi az inflációt és a legjobb ajánlat az iparágon belül" - fogalmazott a dnata Egyesült Királyságbeli igazgatója, Alex Doisneau. Véleménye szerint a sztrájk felelőtlen és veszélyezteti az ország légi forgalmát ezekben a kihívásokkal teli időkben.

A Heathrow igyekszik egyeztetni

A Heathrow a két céggel egyeztet arról, hogyan igyekeznek minimalizálni az utasok kényelmetlenségeit a sztrájk következtében. A sztrájkolók szakszervezete szerint csak a két cég tehet a kialakult helyzetről, mert tehettek volna olyan ajánlatot, amit ők elfogadnak, de ez nem következett be.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×