eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Fájdalmas drágulás: drasztikus áremelkedés a fogorvosoknál is

Az fogorvosi ellátás költségei rendkívül drágák, amiben az energiaárak emelkedése csupán egy tényező.

Más vonatkozik a magánrendelésekre, és más a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott rendelőkben ellátott páciensekre. A magánrendelőknél a fogorvosok beépítik az áraikba azokat a költségeket, melyek a rájuk hárulnak. Ilyen a rezsi, az anyagárak emelkedése, a technológiai háttér költsége – mondta az InfoRádióban Linninger Mercedes, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke.

Az árak fokozatosan, drasztikus megemelkedtek, de ez már a Covid-járvány előtt elkezdődött, amikor hiány lett a nyersanyagokból, illetve az egyszer használatos eszközökből. Például az összes orvosi rendelőt érintette, hogy a gumikesztyű ára a háromszorosára emelkedett.

A katamódosítás után a vállalkozási formák is átalakultak, új vállalkozási formákba kényszerültek a fogorvosok, ami szintén befolyásolta az árakat. Ráadásul az energiaár emelkedése most már annyira nagy mértékű a vállalkozásoknál, hogy ezt már nem tudják kigazdálkodni saját erőből. "Itt már muszáj, hogy áremelkedésben megmutatkozzon az a költség, amivel többet kell fizetni egy magánrendelőben" – mondta.

Linninger Mercedes szerint a NEAK által finanszírozott, alapellátást végező praxisokban nem tudják a költségeiket ráhárítani a páciensekre, hiszen ott a rendszer határozza meg az árakat.

A probléma, hogy ezek az orvosok nem kapnak magasabb támogatást a központi finanszírozásból, ráadásul a rezsitámogatásuk is alacsonyabb, mint egy háziorvosi rendelőnek. Kevesebb pácienst fognak tudni ellátni, és meg fog nőni a várólista. "Arról nem beszélve, hogy náluk fognak lecsapódni azok a páciensek, akik a magasabb magánrendelői költséget nem tudják megfizetni" – fogalmazott.

A fogászatban a járvány alatt volt olyan időszak, amikor csak sürgősségi ellátást végezhetek, de amikor elkezdték visszaengedni a pácienseket, akkor is nagymértékben csökkent a látogatások száma, de Magyarországon a fogorvost látogatók száma mostanra visszaállt, "de egészen biztos, hogy a fizetőképes kereslet csökkenni fog a jelentős áremelkedésekkel, és óriási különbség lesz nagyváros és vidék között."

A szervezet elnöke hozzátette: a páciensek fogának minősége is romlott amiatt, mert elmaradtak kezelések. Amikor valakinek fáj, az elmegy, de legfeljebb azért, hogy kihúzzák. Emiatt a megtartott fogak száma, a fogazati állapot romlik, de ezek a páciensek most nem mennek újra fogorvoshoz, hogy pótolják az elvesztett fogukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×