eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Budapest, 2022. augusztus 13. A Kereskedelmi és Hitelbank egyik fiókja a fővárosi Ferenc körúton, a Boráros tér közelében. A belga KBC Bank tulajdonában lévő K&H Bank, Magyarország második legnagyobb kereskedelmi bankja, amely 1987. január 1-jén jött létre Kereskedelmi és Hitelbank néven és jelenleg 208 fiókkal rendelkezik. MTVA/Bizományosi: Róka László
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Bajban a hitelesek: megugrottak a bankközi kamatok az MNB lépése után

Azonnal reagált a bankközi piac arra, hogy a jegybank jelentősen megemelte a kamatfolyosó tetejét, vagyis az egynapos fedezeti hitel kamatát. A magánemberek hitelkamatait ez jelenleg kevésbé érinti – mondta a Porfolio elemzője.

A bankközi piac azonnal lekövette a Magyar Nemzeti Bank lépését, amely megemelte a kamatfolyosó tetejét. Palkó István, a Portfolio elemzője az InfoRádióban arról beszélt, hogy "erre reakcióként a hitelek árazásában meghatározó 3, 6 és 12 havi BUBOR egyaránt 16 százalékra ugrott a csütörtöki 14 százalék fölötti szintről, ami 1999 óta nem látott csúcs".

Ez elsősorban a változó kamatozású hitelekre van hatással, de más és más a jelentősége a vállalati és lakossági hiteleknél. Az új hitelezésben közvetlenül a BUBOR emelkedésének alig van hatása, hiszen a lakossági lakáshitelek alig egy százaléka van összekapcsolva a BUBOR-ral.

A babaváró hiteleknél vagy a személyi kölcsönöknél egyáltalán nem jellemző a változó kamatozás.

A változó kamatozású lakáshiteleknél vagy szabad-felhasználású hiteleknél már "helyzet lehetne", de itt még mindig érvényben van a kamatstop. Ennek következtében még mindig a tavaly októberi értékek alapján fizetik a törlesztőrészleteket az emberek. Tehát nem a 16 százalékos BUBOR-ral, hanem 2 százalék körülivel határozzák meg a kamatokat.

Ez azt jelenti, hogy nem 20 százalék, csak 4-5 százalék körüli kamatot kell fizetni ezen hitelek után.

Budapest, 2022. október 4.
A Marina Garden Lakópark épületei a főváros XIII. kerületében közvetlenül a Duna folyó partján, ahol az otthonokat úgy alakították ki, hogy a hétköznapok leginkább egy vakációhoz hasonlítsanak. A beruházó  Cordia a magyar tulajdonú Futureal Csoport tagja, mely a közép-európai régió egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja, Európa 20 legnagyobb ingatlanfejlesztőinek egyike.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
MTVA/Bizományosi: Balaton József

A vállalati hiteleknél már magas a változó kamatozású hitelek aránya. Különösen az új hiteleknél van így, ilyenek például a forgóhitelek. Itt lehet a legdrasztikusabb változás, ezeket ugyanis azonnal átárazzák a bankok – fejtette ki a szakértő. A támogatott vállalati hiteleknél, például Széchenyi-kártyánál, azonban nincs érdemi változás ezen a téren.

Azon vállalatok vannak gondban, amelyek nem tudtak részt venni a támogatott hitelprogramokban, de van tartozásuk. A következő fizetéskor már magasabb törlesztőrészlettel kell számoljanak. Ilyenek a rövidlejáratú, de nagy összegű vállalati hitelek. Ezeket a 15-20 százalékos piaci hitelkamatokat azonban alig van cég, amely ma ki tudná termelni – mondta Palkó István az InfoRádióban.

Az már egy másik kérdés, hogy mi lesz a változó kamatozású lakossági lakáshitelekkel, ezeket ugyanis csak a kamatstop védi. Ha ezt december 31. után nem hosszabbítják meg, akkor az ilyen hitelek törlesztőrészletei biztosan megduplázódnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×