eur:
389.35
usd:
362.79
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Már 60 milliárd forintos lejárt tartozása van a költségvetési intézményeknek

A tartozásállomány 40 százaléka a rendőrség, börtönök, kormányhivatalok intézményeinél keletkezett.

Két hónap alatt, augusztusban és szeptemberben 20 milliárd forinttal emelkedett a költségvetési intézmények lejárt tartozása – írja a nepszava.hu.

A portál az írja, a tartozás már

meghaladja az 59,3 milliárd forintot, ami két és fél éves csúcs.

Az első nyolc hónapban az államháztartás hiánya elérte a 2872 milliárd forintot, vagyis az egész évre tervezett összeg 91 százalékát.

Idén az egészségügyi intézmények tartozása 35,6 milliárd forint. Eladósodásuk is gyorsult: csak augusztusban 6,4 milliárd forinttal nőtt a lejárt számlák összege, az előző hónapokban megszokott 3-4 milliárd forinttal szemben.

A Magyar Államkincstár adatai szerint további három további gócpont van az államigazgatásban, amely akut finanszírozási válsággal küzd: a rendőrség, a büntetés végrehajtás, valamint a kormányhivatalok.

  • A rendőrség augusztus végén már 10,6 milliárd forinttal tartozott a beszállítóknak, és egyetlen hónap alatt bő kétmilliárd forinttal nőtt a lejárt számlák értéke.
  • A büntetésvégrehajtás további 4,1 milliárd forintnyi adósságról adott számot, ebből 1,8 milliárd élesedett be augusztusban.
  • A kormányhivatalok 3,3 milliárdos kifizetetlen számlaállománnyal küzdöttek, ebből az új tartozások 1,7 milliárd forintra rúgtak, vagyis itt is gyorsan nő a tartozás.

A portál szerint a helyzet tovább romolhat a következő hónapokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×