eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Megfejtettük, hogy kikre nem vonatkozik az új gázárkedvezmény

Meglehetősen bonyolult a többgenerációs családi házban élő családoknak nyújtott friss gázárkedvezmény. A lényeg, hogy legalább két fürdőszoba és két konyha kell legyen az épületben, de vannak további kérdőjelek is.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, a kormány kedvezményt ígért azoknak a többgenerációs családi házban élőknek, akiknek egy gázmérőjük van. Magyarán nem tekinthető az ingatlan társasháznak. Mondjuk a szülők és a gyerekük családja él együtt egy épületben, de mégis külön kialakított lakásokban.

A kulcsszó a lakás. Az Infostart beszélt egy agglomerációs város alpolgármesterével, aki azt írta, hogy minimumelvárás két fürdőszoba és két konyha megléte, és elvárható az is, hogy külön bejáratú, de legalábbis külön osztatú legyen a ház.

A kormány útmutatása szerint ehhez hatósági bizonyítványt kell kérni a település jegyzőjétől, aki a dokumentumban megállapítja az ingatlanon található lakások számát. Ez azonban nem ilyen egyszerű.

A Jegyzők Országos Szövetségének elnöke az Indexnek arról beszélt, hogy ezzel a megoldással segítik azokat, akik albérletnek adják ki a házukat, kérdés, hogy ez volt-e a kormányzati szándék. Tóth János arra is felhívta a figyelmet,

senki ne várja, hogy bemondásra vagy egy e-mailes kérésre kiállítsák az igazolást.

Szerinte szerencsésebb lett volna, ha a jogalkotó a kormányrendelet szövegében egyértelművé teszi, hogy szociális juttatást, támogatást kíván-e az intézkedéssel adni, és például beleírja a szövegbe a lakcímkártyás igazolás és a hozzátartozói fokok megjelölését feltételként, mert most a jegyzőknek kell vélelmezni a jogalkotói szándékot.

Arról már nem is beszélve, hogy a rendelet nem tud mit kezdeni azokkal a többgenerációs családokkal, amelynek tagjai bár külön szobákban élnek, de mondjuk csak egy közös konyhájuk van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×