eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: PIxabay

Rezsicsökkentés - Itt a többgenerációs családi házban élőkre vonatkozó döntés

A kedvezményes gáz nem jár automatikusan, de minden részlet tisztázódott mostanra.

A többgenerációs családi házban élő családok is rezsicsökkentett áron kaphatnak gázt - tájékoztatta a Miniszterelnökség kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a kedvezményt azok a családi fogyasztói közösségek is igénybe vehetik, akik olyan - társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő - családi házban vagy ikerházban élnek, ahol legfeljebb négy egymástól elkülönülő lakás található, de csak egy közös gázórával rendelkezik.

Ahhoz, hogy az ilyen lakóegységek esetén külön-külön is igénybe lehessen venni az átlagfogyasztás mértékéig a rezsicsökkentett gázárat, hatósági bizonyítványt kell kérni a település jegyzőjétől, aki a dokumentumban megállapítja az ingatlanon található lakások számát - fűzték hozzá.

Mint felhívták a figyelmet, ez az eljárás kérelemre indul, a jegyző a hatósági bizonyítványt nyolc napon belül állítja ki, amennyiben az ingatlanon a lakások kialakítása a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelel. A kérelem a település önkormányzatánál szokásos módon, valamint e-papíron is benyújtható.

A kézhez kapott hatósági bizonyítványt a lakossági fogyasztónak kell benyújtania a földgázszolgáltatóhoz, amely a hatósági bizonyítvány és a hozzá kapcsolódó nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől fogja biztosítani a kedvezményt - olvasható a kommünikében.

A Miniszterelnökség kitért arra is, hogy emellett a többgenerációs családi házak többlet-gázárkedvezményének egyszerűsített igénylését segíti az is, hogy a tetőtér-beépítésre igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezményt (csok) felhasználók számára immáron elegendő az új lakáshoz kapcsolódó lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat benyújtása a gázszolgáltató felé.

Közölték, hogy a kormány döntésének köszönhetően az egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek lényegesen egyszerűbben vehetik igénybe a rezsicsökkentett földgázmennyiséget, mintha társasházzá kellene alakítaniuk az ingatlant.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×