eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Szakadék szélén billegnek a plázák boltosai

A plázákban üzletet bérlő kiskereskedők tetemes részét a téli fűtésszámla csődközelbe taszíthatja. Sokan azt sem tudják, mekkora összeggel kalkuláljanak, csak annyi biztos, hogy az energiaárak miatt az üzletközpontok emelni fogják a közös költséget, amikor a forgalom is egyre kétségesebb.

A kiskereskedelemben dolgozók is aggódva várják a telet az elszabadult energiaárak miatt. Leginkább a plázák üzlethelyiségeit bérlőknek van okuk az aggodalomra, ugyanis az üzletközpontok eddig sem részesültek a kedvezményes árú energiából – írja a Novekedes.hu.

A plázák jelenleg nem tudják megmondani, hogy mennyi lesz az az energiaszámla az év végén, amit majd ráterhelnek a kereskedelmi egységek bérlőire – hívta fel a figyelemet a gazdasági portálnak a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, aki szerint így

a téli szezon a kiskereskedők számára teljes vakrepülés lesz,

hiszen senki nem tud konkrét számokkal kalkulálni.

Mint olvasható, a plázák üzletei után zömmel bérleti és közösköltség díjakat kell fizetniük a bérlőknek, és bár ezek papíron fix összegek, amelyek a szerződésben is szerepelnek, az üzletközpontok eddig sem alacsony fenntartási költségeit olyan mértékben drágította meg a háborús helyzet okozta energiakrízis, hogy a drágulás megjelenik majd a közös költségben.

Neubauer Katalin szerint az energiakrízis csupán ez egyik probléma, amivel a boltosoknak számolniuk kell, bár már önmagában ez is elég lesz ahhoz, hogy sok vállalkozás „beleálljon a földbe”. Csakhogy jelentkezik egy másik baj is:

a lakosság villámgyorsan költségtakarékos üzemmódba kapcsolt, és a muszájköltésekre rendezkedett be.

Tehát éppen most, amikor az energia drágulásai miatt még többet kellene eladniuk a boltosoknak, vagy emelniük az áraikon, most bezuhan a forgalom, így a kereskedőknek mindenképpen az árbevételük csökkenésére kell felkészülniük – jegyzi meg a lap.

Az MNKSZ főtitkára mások mellett arra is kitért, hogy azok a vállalkozások, amelyeknek az energia költséghányada az árbevételük 3-5 százalékát tette ki, azoknak 2023-ban már 12-13 százalékkal kell majd számolniuk, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×