eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Woman Is shopping at the supermarket while wearing a protective face mask
Nyitókép: ArtistGNDphotography/Getty Images

Eltűnhet a polcokról a mustár

A klímaváltozás, az aszály és a háború is az okok között van.

A mustár nemcsak a francia és az olasz boltok polcairól tűnt el, hanem akadozik az egész európai ellátás is - írja a g7.hu.

A portál szerint a hiányt egyrészt a klímaváltozás okozza. A francia mustártermelés alapanyagának 80 százaléka ugyanis Kanadából érkezett, de ott a tavalyi aszály elvitte a termés körülbelül felét. A másik ok pedig a háború, mivel a kanadai exportkiesését ukrajnai vagy orosz szállításokkal akarták pótolni. Ez azonban a harcok, illetve a Moszkva elleni szankciók miatt vált lehetetlenné.

A bajt tetézi, hogy

a kanadai termelők az idén már a mustár helyett inkább a jövedelmezőbb gabonatermesztés felé fordultak.

Franciaországban korábban elsorvadt a mustármag termesztés, mivel nem volt eléggé jövedelmező, illetve mert nem tudtak hatásosan védekezni a növényeket támadó bogarak ellen.

Most már szeretnék újra éleszteni a hazai termesztést, de ehhez olyan fajokat kellene előbb kitenyészteni, amelyek jobban tűrik a megváltozott franciaországi klímát. Amíg ez nem történik meg, addig viszont gyakori hiánycikk lehet Európa több országában is a mustár – olvasható a portálon.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×