eur:
390.54
usd:
364.97
bux:
68211.51
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.
Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Nem minden megemelt különadó szűnik meg 2023 után

Jócskán csökkenő költségvetési hiánnyal számol a kormány, de sok minden kiolvasható az adatokból.

A kormány benyújtotta a 2023-as költségvetésről szóló törvényjavaslathoz a fejezeti köteteket. A Portfolio megnézte, mit tartalmaz a büdzsé kitekintő fejezete, mi olvasható ki a költségvetés középtávú mérlegét bemutató táblázatból. Ez tartalmazza az államháztartás mérlegét a 2022-2025-ös évekre vonatkozóan, a főbb kiadási és bevételi számokat részletezve.

A kabinet tovább csökkenti a költségvetés hiányát: a jövőre tervezet 3,5%-os GDP-arányos hiánycél után 2024-ben 2,5%-os, 2025-ben 1,5%-os, 2026-ban pedig 1%-os deficittel számol.

A dokumentumból azonban kiderül az is, hogy nem minden megemelt különadó szűnik meg 2023 után, ahogy az az eredeti tervekben szerepelt.

  • A 2023-ban visszavezetendő reklámadóból abban az évben 15 milliárd forinttal számol a kormány, ami utána fokozatosan növekedhet.
  • A pénzügyi tranzakciós illeték esetében a 2023-as 323 milliárd forintos bevétel után 335 milliárd forintot vár a kormány 2024-ben, majd követően is tovább növekedhet az innen érkező bevétel.
  • A légitársaságok különadója viszont sem szűnik meg, 30 milliárd forintos bevétellt remélnek ebből a 2022-2026 közötti időszakban.

A többi területen – bankok, biztosítók, kiskereskedelem, telekommunikáció, energiaszektor – a különadókból befolyó bevétel csökken 2024-től.

A kormány úgy számol, az idén várható 68 ezer milliárd forintos GDP érték 2026 végére 87 ezer milliárd forint fölé nőhet. Tartósan számolnak a Rezsivédelmi Alap fenntartásával és az ebből fakadó költségekkel.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Magyarországnak hiteles költségvetési menetrendre van szüksége a jelenleg érvényben lévő adósbesorolásának alátámasztásához - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője. A hitelminősítő szerint a kormány által nemrég meghirdetett költségvetési csomag azt támasztja alá, hogy a kabinet komolyan veszi a fiskális helyzet megoldását és alapforgatókönyvükben azzal számolnak, hogy 2024 későbbi szakaszában egy hiteles konszolidációs csomagot jelent be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×