eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Vízsugárral fogadják a Wizzair első Dortmund-Hévíz menetrend szerinti járatát Sármelléken, a Hévíz-Balaton nemzetközi repülőtéren 2022. június 16-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Ismét menetrend szerinti repülőjárat indul Sármellékről

Csaknem másfél évtized után indult ismét menetrend szerinti repülőjárat a Sármellék-zalavári repülőtérről; a Wizzair heti kétszeri járata Dortmundot köti össze a Hévíz-Balaton Airporttal.

Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese az első járat csütörtöki érkezése kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: az MTÜ számára kiemelten fontos a német turistaforgalom erősítése a hévízi, balatoni régióban. Hogy az elmúlt időszakban mennyire fontos lett a térség, azt jelzi az is, hogy Hévízen 2021-ben 174 ezer vendég 659 ezer éjszakát töltött. A járatindításnak is köszönhetően a következő időszakban ezek a számok még tovább javulhatnak, ugyanis már az első 5 hónapban 78 ezer vendégéjszakát regisztráltak a fürdővárosban.

(A hévízi gyógytó és a szállodák népszerűek voltak az orosz vendégek körében is, akik viszont a háború miatt teljesen elmaradtak. Korábban az orosz és ukrán vendégek tették ki a külföldi forgalom negyedét - a szerk.)

Utoljára 2008-ban fogadott menetrend szerinti járatot a Hévíz-Balaton Airport, akkor a Ryanair Londonból közlekedtetett járatokat. A Wizzair első, dortmundi járatával - amely szeptember 15-ig, hetente kétszer közlekedik - mintegy 170-en érkeztek Magyarországra - mondta el Benkő Attila, a repülőtér igazgatója.

A Magyarországra érkező német turisták körében Budapest után Hévíz a második legfontosabb úti cél, hangsúlyozta Jakab Zsófia. A remények szerint a németek részéről tovább erősödhet a magyarországi turizmus, az első dortmundi járattal újságírók is érkeztek Észak-Rajna-Vesztfáliából.

Nagy Bálint, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára a térség országgyűlési képviselőjeként arról beszélt, hogy a régióban élők közvetlenül vagy közvetve alapvetően a turizmusból élnek, alig van olyan szakma, amire ne lenne gazdasági hatása a vendégforgalomnak. Emiatt is

szükséges a repülőtér tervezett fejlesztése,

ami nemcsak infrastrukturális fejlesztést, hanem a repülőjáratok további bővítését is igényli. Remélhetőleg ez a nyári szezon a légitársaságok számára is be tudja bizonyítani, hogy érdemes ebbe a térségbe járatokat szervezni.

Hévíz önkormányzata 2011-ben vette át repülőtér üzemeltetését, két évvel ezelőtt a magyar állam vásárolta be magát a repteret üzemeltető cégbe, az MTÜ pedig megkapta az üzemeltetési jogot. Ez utóbbi partnerséggel szakmai és gazdasági szempontból is jó partnerre talált a város önkormányzata - közölte a polgármester. Papp Gábor szerint a Wizzairrel kötött megállapodás is mutatja, hogy a régió számára a legfontosabbak közé tartoznak a német vendégek, az új járat indítása pedig nemcsak a kúrára érkezők körét bővíti, hanem a fiatalabb korosztályok számára is vonzó lehet.

2019-ben - tízéves növekedés után - 1,233 millió vendégéjszakát regisztráltak Hévízen. A polgármester elmondása szerint az MTÜ-vel másfél hete Dortmundban tartottak egy sikeres roadshowt, így ha a járatindítás is eredményes, akkor más német vagy egyéb külföldi városokból is indulhatnak új járatok.

A vendégéjszakák bővítését remélik a hévízi, keszthelyi szállodafejlesztésektől is.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×