eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Borús fellegek: égig érhet az építőiparban a körbetartozás

250 milliárd forintos körbetartozás alakulhat ki az építőiparban - mondta Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint a kedvezőtlen nemzetközi árhatások és a hitelkamatok további emelkedése miatt az építőipari vállalkozások 10 százaléka is késhet a kifizetésekkel.

Stagnálásra számít idén az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az építőipar területén – legalábbis ez derült ki abból az interjúból, amelyet a novekedes.hu-nak adott a szervezet vezetője. Koji László szerint ez a várható eredmény összességében jó teljesítmény, hiszen az idén 5500 milliárd forintos "építésszerelési érték jöhet létre országos szinten". Viszonyításképpen tavaly közel 5400 milliárd volt a termelési érték.

A háború, az alapanyagok drágulása, a munkaerőköltségek emelkedése és a forint gyengesége miatt ugyanakkor

az építőiparban jóval magasabb az infláció, mint a gazdaság más területein

- mondta lapnak Koji László. A szakszövetség elnök arra számít, hogy az év közepétől csökken majd az építőipar rendelésállománya, aminek elsősorban a kevesebb állami és önkormányzati megrendelés lesz az oka, de azt gondolja, hogy a lakossági megrendelések jó esetben stagnálhatnak.

"Az ipar, a mezőgazdaság és a logisztika húzni fogja a szektort. Összességében jó évre számítunk. Alapvetően jót is tesz az építőiparnak, hogy az elmúlt években látott évi 20 százalékos növekedési dinamika mérséklődik". A portálnak Koji László arról is beszélt, hogy a piaci szereplők várakozásai alapján

az építőanyagok az idén 20 százalékkal drágulhatnak, 25 százalékkal emelkedhetnek a fuvarozási költségek,

a szolgáltatások, az építésszerelés, a tervezés és a mérnöki tevékenység átlagos díjnövekedése pedig 15 százalék körül alakul majd.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke szerint a terület egyik, legnagyobb problémája a szakmunkás- és mérnökhiány, amit a vállalkozók átlagosan 15 százalékos bérfejlesztéssel próbálnak majd kezelni. Szerinte fontos, hogy a magasabb inflációs maitt még nagyobb a nyugat-európai építőipari cégek elszívó ereje, a magasabb nyugati bérek ugyanis egyre vonzóbbak.

A szövetség felmérte, hogyan fizetnek a megrendelők. Az összegzés szerint a számlák 90 százalékát határidőre kifizetik, az 5 százaléka azonban "tartósan kifizetésre vár vagy vitatott". Koji László azt állítja, hogy amennyiben nem javul a helyzet a vállalkozások 10 százaléka is csúszhat majd a kifizetésekkel, ami azt jelenti, hogy

az építőiparban 250 milliárd forintos lánctartozás alakulhat ki az év végéig.

A szövetség elnöke a várható áremelkedésekről azt mondta: a múlt év végén átadott lakások négyzetméterárához képest 17-18 százalékos költségnövekedés várható 2022 végéig. "

Az új-építésű lakások négyzetméterárai nagy szóródással ugyan, de megközelítőleg 12-15 százalékkal lehetnek magasabbak 2022 végén 2021 végéhez képest"- mondta Koji László.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×