eur:
394.28
usd:
370.51
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Gyártósor a Tungsram-csoport Váci úti fényforrásgyárában 2019. január 7-én. Ezen a napon stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormány és a cégcsoport.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Válságtanácskozást tartottak Újpesten a Tungsram-leépítés miatt

Egyeztetést szervezett Budapest IV. kerületének önkormányzata az elbocsátásokra készülő Tungsram vezetésével, a cégnél működő szakszervezettel, a fővárosi önkormányzattal, illetve több ellenzéki országgyűlési képviselővel kedden az újpesti városházán.

Déri Tibor (Momentum), a kerület polgármestere a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a cég mintegy 1600 dolgozóját bocsátja el, akik közül 400-an az újpesti telephelyen dolgoznak. Az egyeztetés célja az volt, hogy segítsenek a munkájukat elvesztő embereken új munkalehetőségekkel, állásbörzével, átképzésük elősegítésével – tette hozzá.

Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes kiemelte: a leépítésben érintetteknek egyrészt munkaerőpiaci tanácsadással tud segíteni a főváros, valamint felajánlott ezer üres álláshelyet cégeiknél. Később kérdésre válaszolva elmondta: a BKV-nál, a Budapesti Közműveknél, a gyógyfürdőkben és a vízműnél is nagy számban vannak betöltetlen állások.

Varju László (DK) országgyűlési képviselő – az egyeztetésről a kormánypárti politikusokat hiányolva – úgy fogalmazott: itt az ideje, hogy a kormány, amelynek stratégiai partnere a Tungsram, elmondja, mit kíván tenni a dolgozók és a vállalat érdekében. Ezért írásbeli kérdéssel fordult az innovációs és technológiai miniszterhez, és kérdését az új kormánynak is benyújtja.

A szintén a DK frakciójában ülő Barkóczi Balázs példaértékűnek nevezte a kerületi önkormányzat által összehívott megbeszélést.

Kanász-Nagy Máté LMP-s országgyűlési képviselő hangsúlyozta, most a munkavállalók problémájának megoldása a legfontosabb, de rámutatott a háttérben zajló globális folyamatokra, jelezve: Kína úgy szorítja ki az európai vagy a magyar termékeket a piacról, hogy közben „fittyet hány” a munkavállalói jogokra és a környezetvédelmi szempontokra.

Sallai Gábor, a Tungsram-dolgozók független szakszervezetének vezetője köszönetét fejezte ki az újpesti városvezetésnek, és reményét fejezte ki, hogy a többi gyárban is hasonló segítséget kapnak a dolgozók.

A Tungsram április végén jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×