eur:
390.54
usd:
360.02
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

A csipsz íze is más lehet a háború miatt

Napraforgóolaj-hiányhoz vezethet a járvány, a brit gyártóknak más összetevő után kell nézniük.

Nagy-Britanniában már csak néhány hétre elegendő napraforgóolaj van raktáron, az ukrán háború miatt pedig nem számíthatnak utánpótlásra, így a csipszek és a müzliszeletek gyártóinak alternatív megoldások után kell néznie.

Ukrajna és Oroszország szállítja a világ napraforgóolaj-mennyiségének 80 százalékát, a háború pedig komoly hatást gyakorol az utánpótlásra ezen a téren is a Sky News cikke szerint.

Kim Matthews, a legnagyobb brit napraforgóolaj-forgalmazó cég, az Edible Oils kereskedelmi igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a hiány több mint egy évig is eltarthat ebből a legnagyobb mennyiségben használt olajfajtából.

"Az ukrán gazdáknak most kellene elvetniük a magokat az októberi és novemberi betakarításhoz. Nyilvánvaló, hogy ez nem fog megtörténni... valószínűleg lemaradunk a szezonról, így akár 12-18 hónapig is hatással lehet ránk a háború"

- fogalmazott.

A hiány miatt egyes termékek, többek között a csipszek és müzliszeletek gyártói kénytelenek voltak módosítani receptjeiket, és a napraforgóolajat finomított repceolajjal helyettesíteni. Ez ugyanakkor nem feltétlenül látszik majd az érintett termékek címkéin, amiről fontos tudnia a fogyasztóknak. A repceolaj mint allergén rizikója alacsony, de érdemes ebben az időszakban a címke szerint napraforgóolajat tartalmazó termékeket úgy kezelni, mintha a repceolaj is fel lenne tüntetve az összetevők sorában.

Napraforgóolajat a kenyér, a kekszek és a majonéz készítésekor is felhasználnak, így a változások ezeket a termékeket is érinthetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 24. 08:36
×
×
×
×