eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Elkészült a 100 ezredik e-motor Győrben 2019. decemberében.
Nyitókép: Forrás: Audi Hungaria

KSH: 8,9 százalékkal nőtt az ipari termelés

A járműgyártás hathavi csökkenés után újra emelkedett.

Az ipari termelés volumene januárban 8,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 7,1 százalékkal emelkedett a termelés. Decemberhez képest 1,9 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - közölte pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A nyers adat tavaly június, a munkanappal kiigazított index július óta a legnagyobb növekedést mutatja. A havi adat a minimális decemberi csökkenés után jelez ismét emelkedést.

A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás hathavi csökkenés után újra nőtt - közölte a KSH. Decemberben 19,8 százalékkal maradt el a járműipar kibocsátása az egy évvel korábbitól, a tavalyi év egészét tekintve pedig 1,9 százalékkal csökkent az előző évi 11,1 százalékos zuhanást követően.

A számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása januárban gyakorlatilag stagnált azt követően, hogy öt hónap csökkenés után decemberben 14,8 százalékkal emelkedett és a tavalyi évben 5,9 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag feletti mértékben emelkedett januárban is, miután tavaly augusztus óta minden hónapban kétszámjegyű növekedést mutatott, és az egész évben is kimagasló mértékben, 8,9 százalékkal nőtt a kibocsátás.

Az ipari termelés januári részletes adatait egy hét múlva, március 11-én közli második becslése alapján a KSH.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×