INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

műanyagzacskó

papír

csomagolóanyag

Már kevesebb műanyag zacskót használunk

Már kevesebb műanyag zacskót használunk

A biológiailag lebomló műanyag zacskók iránt folyamatosan nő a kereslet. Emelkedett a papír csomagolóanyagok kereslete és az ára is.

Már kevesebb műanyagzacskót használnak a vásárlók, de emelkedett a papír csomagolóanyagok kereslete és az ára is.

Kína eddig nagy hulladékpapír-importőr volt, de az ottani jogszabályváltozások miatt már nem papírhulladékot, hanem egy köztes alapanyagot importál, és részben ez vezetett ahhoz, hogy papírhiány alakult ki – mondta érdeklődésünkre a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára.

Nagy Miklós közölte: a kialakult hiányt fokozta a műanyagcsomagolók terén Európában bevezetett nagyon szigorú, szerinte nem teljesen átgondolt szabályozás.

Kifejtette: a nagy csomagolószer-gyártók jellemzően éves kontingenssel dolgoznak. A legtöbb áremelkedés az idén következett be, inkább a második félévben. Ezek majd

várhatóan jövőre fognak jelentkezni az árakban.

Az áremelkedés mértéke pedig attól függ, hogy milyen termékről van szó, és annak milyen a csomagolási hányada az összterméken belül, ez a termékhez viszonyítva 5-30 százalék is lehet.

Nagy Miklós hozzátette, hogy már Magyarországon is látható, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot használunk. A jogszabályi változás, illetve az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi termékdíjtétel-emelés miatt a határidő előtt a forgalmazók, a felhasználók jelentős készleteket halmoztak fel.

Ez a mennyiség idén torzítja a számokat.

A gyártók ugyanakkor arról számoltak be, hogy már a második féléves megrendelések szolidabbak, tehát csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi évekhez képest – emelte ki Nagy Miklós.

A főtitkár hozzátette, hogy a 15-50 mikron közötti falvastagságú, biológiailag lebomló műanyag zacskók iránt viszont folyamatosan nő a kereslet.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Kevesebb műanyag zacskót használunk
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018