eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Színellenőrzéshez használatos színmezők a Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtandó Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya) gyártása közben, a Pénzjegynyomdában.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Vigyázat, beragad a pénze a Szép-kártyán!

Közeleg a határidő, ameddig még szabadon költhetők a pénzek, alszámláktól függetlenül.

Rövidesen lejár a határidő a Szép-kártyáknál, súlyos összegek ragadhatnak be a számlákon - figyelmeztet a Napi.hu cikke. Év végéig lehet ugyanis a Széchenyi Pihenő kártyán pihenő összegeket szabadon elkölteni, alszámlától (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) függetlenül.

Az átjárhatóságot a kormány a lakosságnak és a vállalkozásoknak való kedvezőség érdekében engedte idén év végéig.

Az átjárhatóságnak köszönhetően

az összes szálláshelyi költés 11 százalékát a Szép-kártyával fizették ki,

szeptemberben a Szép-kártyákra 16 milliárd forintnyi forrás érkezett, a költések összege csaknem 30 milliárd forint volt. Az év első kilenc hónapjában a kártyákra több mint 260 milliárd forint érkezett, miközben a belföldi turisták 282 milliárd forintot fizettek a kártyák segítségével - közölte korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az MKB ugyan nem közölte, hogy összesen mennyi pénz található még a cafeteriás kártyákon, de összességében vélhetően még jelentős összegek várnak felhasználásra. Az OTP Bank arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy a náluk vezetett kártyákon mintegy 100 milliárd forintnyi feltöltés található, míg a K&H Bank azt közölte, hogy idén nyolc hónap alatt 19 milliárd forintot, azaz többet költöttek a náluk vezetett Széchenyi Pihenő kártyákról, mint tavaly egész évben. Év végéig akár a 25 milliárd forintot is meghaladhatja az elköltött összeg.

A 260 ezer K&H-s ügyfel kártyáin átlagosan 50 ezer forint körüli egyenlegek vannak. A legnagyobb átlagos egyenleg a vendéglátás alszámlán van, ezután következik a szállás alszámla, végül pedig a szabadidő alszámla. A költések szempontjából is ez a sorrend figyelhető meg, 63 százalékot tesznek ki a vendéglátásra fordított összegek. Szabadidő alszámláról 32, szálláshely alszámláról pedig 49 százalékkal költöttek többet idén az első nyolc hónapban, mint tavaly egész évben.

A bankok által közölt adatok alapján

150-170 milliárd forintnyi tétel lehet még a különböző alszámlákon.

Figyelembe véve, hogy az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag nem volt őszi-téli turisztikai szezon - ami idén sem kizárható -, valamint a pandémia miatt hozott védelmi intézkedések a szabadidős tételek normál felhasználási helyei (például az edzőtermek) bezárhatnak, érdemes még most gondoskodni az egyenlegek felhasználásáról a keresztzsebes rendszer lezárultáig.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×