INFORÁDIÓ
2023. február 3. péntek
Balázs

szép-kártya

pihenés

cafeteria

veszélyhelyzet

Színellenőrzéshez használatos színmezők a Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtandó Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártya) gyártása közben, a Pénzjegynyomdában.

Vigyázat, beragad a pénze a Szép-kártyán!

Infostart

Közeleg a határidő, ameddig még szabadon költhetők a pénzek, alszámláktól függetlenül.

Rövidesen lejár a határidő a Szép-kártyáknál, súlyos összegek ragadhatnak be a számlákon - figyelmeztet a Napi.hu cikke. Év végéig lehet ugyanis a Széchenyi Pihenő kártyán pihenő összegeket szabadon elkölteni, alszámlától (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) függetlenül.

Az átjárhatóságot a kormány a lakosságnak és a vállalkozásoknak való kedvezőség érdekében engedte idén év végéig.

Az átjárhatóságnak köszönhetően

az összes szálláshelyi költés 11 százalékát a Szép-kártyával fizették ki,

szeptemberben a Szép-kártyákra 16 milliárd forintnyi forrás érkezett, a költések összege csaknem 30 milliárd forint volt. Az év első kilenc hónapjában a kártyákra több mint 260 milliárd forint érkezett, miközben a belföldi turisták 282 milliárd forintot fizettek a kártyák segítségével - közölte korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Az MKB ugyan nem közölte, hogy összesen mennyi pénz található még a cafeteriás kártyákon, de összességében vélhetően még jelentős összegek várnak felhasználásra. Az OTP Bank arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy a náluk vezetett kártyákon mintegy 100 milliárd forintnyi feltöltés található, míg a K&H Bank azt közölte, hogy idén nyolc hónap alatt 19 milliárd forintot, azaz többet költöttek a náluk vezetett Széchenyi Pihenő kártyákról, mint tavaly egész évben. Év végéig akár a 25 milliárd forintot is meghaladhatja az elköltött összeg.

A 260 ezer K&H-s ügyfel kártyáin átlagosan 50 ezer forint körüli egyenlegek vannak. A legnagyobb átlagos egyenleg a vendéglátás alszámlán van, ezután következik a szállás alszámla, végül pedig a szabadidő alszámla. A költések szempontjából is ez a sorrend figyelhető meg, 63 százalékot tesznek ki a vendéglátásra fordított összegek. Szabadidő alszámláról 32, szálláshely alszámláról pedig 49 százalékkal költöttek többet idén az első nyolc hónapban, mint tavaly egész évben.

A bankok által közölt adatok alapján

150-170 milliárd forintnyi tétel lehet még a különböző alszámlákon.

Figyelembe véve, hogy az elmúlt évben a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag nem volt őszi-téli turisztikai szezon - ami idén sem kizárható -, valamint a pandémia miatt hozott védelmi intézkedések a szabadidős tételek normál felhasználási helyei (például az edzőtermek) bezárhatnak, érdemes még most gondoskodni az egyenlegek felhasználásáról a keresztzsebes rendszer lezárultáig.

Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018