eur:
394.72
usd:
363.87
bux:
65508.88
2024. március 19. kedd Bánk, József
New York, 2012. február 13.2011. július 13-i felvétel a Moodys amerikai hitelminősítő New York-i székházán látható emblémáról. A Moodys 2012. február 14-én kilenc EU-tagállam, köztük nyolc euróövezeti tagország adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását lerontotta. (MTI/EPA/Andrew Gombert)
Nyitókép: MTI/EPA/Andrew Gombert

Felminősítette Magyarországot a Moody's

Több év után először mindhárom globális piacvezető hitelminősítő azonos államadós-osztályzattal és besorolási kilátással tartja nyilván Magyarországot, miután a Moody's Investors Service pénteken az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re javította a magyar szuverén besorolást.

A Moody's az osztályzatjavítással egy időben a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

A péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában a cég a felminősítés fő tényezői között kiemelte, hogy a növekedés erőteljesen visszalendült az idei év első felében, és ez is erősítette a magyar gazdaság ellenállóképességét.

Mindezt a hatékony költségvetési és monetáris politika is segítette.

A hitelminősítő közölte: megítélése szerint a kilátások - mindenekelőtt a robusztus beruházási lendület miatt - középtávon is erőteljesek.

A cég várakozása szerint a magyar hazai össztermék potenciális növekedése évi 3-4 százalék környékén lesz a következő öt évben.

A Moody's szerint az erőteljesen visszalendülő növekedés és a szintén erőteljes középtávú kilátások elősegítik az államháztartási konszolidációt és az államadósság-teher csökkentését.

A Moody's-felminősítés után mindhárom globális hitelminősítő azonos osztályzattal tartja nyilván Magyarországot

A Moody's új, "Baa2" szintű magyar osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's módszertanában "BBB"-nek felel meg.

A Fitch és az S&P már két éve a jelenleg is érvényes "BBB"-re javította a magyar államadósság-kötelezettségek besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról, így a Moody's a másik két hitelminősítőnél a pénteken Londonban bejelentett felminősítés előtt ennél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tartott érvényben Magyarországra.

A Moody's pénteken az eddigi pozitívról stabilra módosította a magyar osztályzat kilátását. A Fitch és az S&P is stabil kilátással tartja nyilván a magyar besorolásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel- díjmentes, interaktív online előadás

Ahhoz, hogy belevágj a külföldi részvényekkel való kereskedésbe, először is érdemes tisztázni, hogy miért szeretnél ezen a területen tevékenykedni. Lehet, hogy egy adott iparág vagy cég nemzetközi növekedési lehetőségei érdekelnek, vagy egyszerűen csak diverzifikálni szeretnéd befektetéseidet a hazai piacokon túl. Bármelyik is legyen az indító motivációd, fontos lépések várnak rád az induláshoz, melyeket mind megvitatunk soron következő online előadásunkon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×