eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Változatos beruházásokat képzeltek a rozsdaövezetekbe

Budapestre és más városra szólóan is érkeztek már kérelmek rozsdaövezeti akcióterület kijelölésére az ezzel foglalkozó bizottsághoz.

Már több kezdeményezés érkezett a Rozsdaövezeti Bizottsághoz, amelyek között azonnali, közép- és hosszú távú, budapesti és fővároson kívüli rozsdaövezeti akcióterület kijelölésére egyaránt érkeztek javaslatok – tudta meg a Magyar Nemzet a Miniszterelnökségtől.

A kezdeményezéseket jelenleg vizsgálják, azokkal kapcsolatban a Rozsdaövezeti Bizottság a közeljövőben fog véleményt alkotni. Hozzátették: a kezdeményezők köre és a fejlesztési szándékok változatosak, ugyanakkor fontos, hogy a benyújtott kérelem – a szakszerű elbírálhatóság érdekében – megfelelően alátámasztott és jól dokumentált legyen.

  • Egy adott terület rozsdaövezeti akcióterületként történő kijelölése önálló kezdeményezésre indul – hangsúlyozta lapunknak küldött válaszában a Miniszterelnökség. Vagyis a terület tulajdonosaként, fejlesztőjeként bárki tehet javaslatot annak rozsdaövezeti akcióterületként történő kijelölésére, a kezdeményezések elektronikus úton a rozsda@me.gov.hu e-mail címen nyújthatók be.
  • A kapcsolódó fejlesztési szándék előkészítése és a tervdokumentációk elkészítése a kezdeményező feladata.
  • Az előzetes, majd a részletes vizsgálatot a rozsdaövezeti akcióterületekkel kapcsolatos ügyekért felelős miniszter folytatja le és készíti elő a Rozsdaövezeti Bizottságnak véleményezés céljából.
  • Támogató bizottsági vélemény esetén előterjesztés készül, mely javaslatot tesz a rozsdaövezeti akcióterület helyrajzi szám alapú pontos lehatárolására, adott esetben pedig a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemeltté, illetve kiemelten közérdekűvé nyilvánítására.
  • A végső döntést a kormány hozza meg.

A nagyvárosi barnamezős, úgynevezett rozsdaövezeti területek rehabilitációja érdekében külön eljárásrend és kedvezmény támogatja az új lakások építését ezeken a helyeken.

Az elkészült lakások vásárlói visszaigényelhetik az egyébként is kedvezményes, ötszázalékos lakásáfát, vagyis lényegében áfamentesen tudnak új lakást vásárolni.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a többlakásos társasházban kialakított, a 150 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretű új lakás ötszázalékos áfájával megegyező mértékű támogatást lehet igényelni.

A rozsdaövezeti akcióterületen épülő lakásoknál nemcsak a csokkal vásárlók, hanem bárki tud élni ezzel a támogatással, jóllehet kizárólag a természetes személy részére való értékesítés céljára létesített és az igénylő részére értékesített lakás esetében.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×