eur:
396.36
usd:
369.68
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Electric Vehicle is changing in street.
Nyitókép: nrqemi/Getty Images

A Budapest-Balaton vonalon történő önvezető autózás mérföldkő lehet

A jelenleginél sokkal kevesebb autót szeretne látni Európa városaiban a Greenpeace, vagyis autómentes várost akarnak a zöldek húsz év múlva. A Műegyetem tanszékvezetője szerint az autonóm közlekedés először az autópályákon jelenik majd meg.

A közlekedési, valamint szállítási módok és eszközök folyamatos változása mindannyiunk életére befolyással van, de ez egy hosszabb folyamat lesz – mondta el az InfoRádiónak Szalay Zsolt, a Műegyetem tanszékvezetője. A belvárosi közlekedés átalakulása, és egyáltalán az, hogy elfelejthetjük a belsőégésű motoros autókat, nem egyik napról a másikra fog megtörténni.

2028-ig meg kell szüntetni az új dízel, benzin és hibrid üzemű járművek forgalmazását – ez már a Greenpeace egyik javaslata, a BME Gépjárműtechnológia Tanszék vezetője szerint azonban

a realitás talaján kellene maradni.

Felidézte, hogy 2007-ben részt vett abban a kutatásban, amely javaslatit az Európai Unió első körben azzal utasította el, hogy soha nem lesz olyan, hogy a közúti járműveknek az irányítását valamiféle robotpilótákra fogják bízni az európai emberek, mert ennek az elfogadottsága túlontúl alacsony.

Ennek ellenére 2017-ben már sokan arról beszéltek, hogy 2020-tól elterjedt lesz Európában az autonóm közlekedés – erősítette meg a Műegyetem tanszékvezetője, aki a közlekedés új korszakáról, az elektormobilitásról is beszélt:

„igen erőteljesen haladunk ebbe az irányba, és kétségtelen, hogy ez a jövő, de azért itt még nagyon sok víznek le kell folynia a Dunán, mire valósággá válik.”

Megjegyezte, van egy mondás, mely szerint olyan az elektormobilitás, mint a ketchup: tudjuk, hogy jönni fog az üvegből, ha lefelé fordítjuk, csak nem tudjuk, mikor és mennyi. Mindenesetre nagyon érdekes dolognak nevezte, hogy az átállás milyen ütemezésben és hogyan fog lezajlani.

Szalay Zsolt kiemelte az elektromos járművek hasznát, de szerinte itt sem várható robbanásszerű átalakulás. Mint mondta, kiválóan alkalmasak arra, hogy a városon belüli közlekedést megvalósítsuk velük, és kétségtelen, még ha nem is feltétlen környezetbarát az energiaelőállítása, a városközpontokból a károsanyag-kibocsátást át tudja tenni a villamosenergia-előállítás helyszínére. „Azt tudom elképzelni, hogy mondjuk egy

tudatos politikával a városoknak lesznek olyan belső terei, utcái, ahol egy idő után már csak elektromos járművel lehet közlekedni.”

A tanszékvezető a következőképp foglalta össze a jövőképet: az autonóm közlekedés elterjedése fokozatos lesz, azonban ez elsőként nem a városokban várható, hiszen ez számít az egyik legbonyolultabb közlekedési környezetnek. Véleménye szerint kezdetben az autópályákon fognak megjelenni nagy számban az önvezető autók, és a folyamatban komoly mérföldkő lesz, amikor majd Budapestről a Balatonig robotpilótával juthatunk el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×