eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Two hand pointing to virtual artificial intelligence with cloud technology transformation and internet of thing .  Cloud technology management big data include business strategy , customer service.
Nyitókép: Dilok Klaisataporn/Getty Images

Kivételes szerepbe kerülhet az ország a digitális innovációk terén

Megalakult az Interdiszciplináris Technológiai Alkalmazások Bizottság (ITAB), amelynek fő célja, hogy javaslatot tegyen az információtechnológia területén megjelenő releváns innovációk hasznosítására, és biztosítsa a nyitott egyeztetések lehetőségét a szakágazatok és az államigazgatás képviselői között. A Bizottság a Digitális Jólét Program (DJP) kezdeményezésére jött létre, elnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Az ITAB célkitűzése, hogy felmérje a jövő legnagyobb digitális kihívásait, fejlődési mérföldköveit, és megvizsgálja azok hazai felhasználási, továbbfejlesztési lehetőségeit. A tudomány és a kormányzat érintett szereplőit egy asztalhoz ültetve kívánja biztosítani a digitalizációval kapcsolatos információk áramlását az ország versenyképességének biztosítása, önrendelkezésének megerősítése érdekében – olvasható a Digitális Jólét Nonprofit Kft. sajtóközleményében. Az ITAB célkitűzései és feladatai nagyban támaszkodnak a hazai szakmai közösséget összefogó Nemzeti Laboratóriumok tavaly elindított rendszerére, amelynek úttörői a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium és a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium.

„A digitális gazdaság már jelenleg is a bruttó nemzeti össztermék negyedét, a hazai foglalkoztatottság ötödét adja. Erről az erős alapról akkor rugaszkodhatunk el jó ütemben, még magasabbra, ha az új korszakot nyitó technológiák meghonosításában, gyakorlati hasznosításában európai szinten élenjáró teljesítményt nyújtunk – emelte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkár. – A kvantuminformatika a mesterséges intelligenciához hasonlóan számos iparág, szolgáltatás és technológia fejlődésére gyakorol majd nagymértékű hatást a pénzügyi előrejelzésekről a gyógyszerfejlesztésen át a védelmi iparig.” Solymár Károly Balázs hozzátette, az ITAB akadémiai és ipari tapasztalatokban bővelkedő szakemberei a kormányzati képviselőkkel karöltve biztosítják, hogy

Magyarország kezdeményező szerephez jusson az európai stratégiákhoz illeszkedő digitális innovációkban.

„A Bizottság többek között olyan projektek megvalósítását támogatja majd, mint a mesterséges intelligencián alapuló technológiák célirányos hasznosítása, a kommunikációs célokra használt titkosítási kulcsok biztonságos (kvantumos) szétosztása, a nyílt forráskódú szoftverek minél szélesebb körű elterjesztése a lakosság és az államigazgatás körében, illetve ezen technológiák innovatív beépítése az oktatásba, melyek egyaránt hozzájárulnak a lakosság által elérhető digitális szolgáltatások színvonalának emelkedéséhez, illetve egy újszerű szemléletmódban és tudásban gazdag társadalmi réteg kineveléséhez” – mondta Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Digitális Jólét Program mellett az ITAB alapító tagjai közé tartozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Testnevelési Egyetem, az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (SZTAKI) és a Wigner Kutatóközpont. A bizottságban a vállalt feladatainak jellegéből kifolyólag kormányzati oldalról a digitalizációban fontos szerepet betöltő Belügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Miniszterelnökség és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács is képviselteti magát – zárul a közlemény.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×