Infostart.hu
eur:
384.35
usd:
331.66
bux:
107404.46
2025. november 17. hétfő Gergő, Hortenzia
Nyitókép: Pálinka Nemzeti Tanács

Színesebb, de vegyesebb lett a pálinkapaletta - hatalmas árkülönbségekkel

Jövőre lesz a pálinka 700 éves, a pálinkafőzés mint mesterség pedig igazi reneszánszát éli. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete az országban elsőként indított pálinkamester képzést. A piaci elvárások alapján összeállított program az elmélet és gyakorlat összhangjára épül.

A pálinkamester szakirányú továbbképzésen a hallgatók két év alatt sajátíthatják el a pálinkakészítés tudományát, de a technológia mellett marketing és kereskedelmi ismeretekkel is bővül a tudásuk, amellyel jövőbeli vállalkozásukat is megalapozhatják - hangsúlyozta Kun Szilárd a MATE Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének egyetemi docense az InfoRádióban.

"Azáltal, hogy van egy olyan lehetőség, hogy az ember otthon főzzön, közelebb kerül hozzá a pálinka, személyesebbé válik az élelmiszerrel való foglalkozás, mondhatni

a pálinka iránti szeretet növekszik.

A képzés keretében azért sok olyan ember van, aki otthon magánfőzőként tevékenykedik, de kevésnek tartja azt az információt, amit autodidakta módon megszerez."

Kun Szilárd szerint szerencsésebb lenne, ha a magánfőzés, a bérfőzés és a kereskedelmi főzés jobban elkülönülne egymástól. Az viszont egyértelmű, hogy az egyedülálló szabályozás új távlatokat nyitott.

"Mindig megvannak azok az emberek, akik azt mondják, hogy a magyar hagyománynak megfelelően egy jó kajszibarack, szilva, esetleg körtepálinkát szeretnének főzni, de mindig vannak olyanok is, akik keresik az újdonságokat. Természetesen ez mindig formálja a piacot; említhetném a galagonya, a som vagy a csipkebogyó terméséből készült párlatokat. Azt kell mondanom, hogy

vannak olyan, különleges gyümölcsből készült pálinkák, amelyek megosztóak."

A MATE docense szerint valóban nagyok az árkülönbségek a piacon, de ezt gyakran az alapanyagok adottságai befolyásolják.

"Egy vad gyümölcsnél, amelynek a szárazanyag-tartalma nagyobb, de az erjeszthetősége nehezebb, abból egy egységnyi mennyiségből kiindulva sokkal kevesebb pálinkát fogok kapni, mint a kajszibarackból vagy a szilvából, cigánymeggyből. Ettől is magasabb lesz az ár, illetve ezt még befolyásolja, hogy a gyümölcs mennyire szerezhető be.

Lassan nem lehet embert találni arra, hogy szedje le a határban a csipkebogyót."

Kun Szilárd úgy látja: minőségi szempontból lett némi negatív hatása a magánfőzésnek, de aki szívvel-lélekkel csinálja, az ügyel a minőségre. Ráadásul az otthon főzők olyan gyümölcsöket is kipróbálnak, amit egy kereskedelmi főző gazdaságossági szempontok miatt nem engedhet meg magának, így nekik köszönhetően a pálinkapaletta egyre színesebb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hrutka János a magyar válogatottról és az elszalasztott esélyről: most nem fejeket kellene követelni

Hrutka János a magyar válogatottról és az elszalasztott esélyről: most nem fejeket kellene követelni

Az írek elleni sorsdöntő vb-selejtezőn ezúttal nem a magyar válogatottnak kedvezett a szerencse, de korábban ez fordítva volt több esetben is – mondta az InfoRádióban a 24-szeres magyar válogatott labdarúgó. Úgy véli, Marco Rossi logikusan változtatott a magyar védelem összetételén az utolsó percekre, de a néhány másodperces rövidzárlat végzetesnek bizonyult.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.11.17. hétfő, 18:00
Nemes Imre
országos főállatorvos, a Nébih elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×