eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőmaszkot viselő vásárlók a Bosnyák téri piacon 2020. március 31-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Alkalmazkodónak bizonyult 2020-ban a magyar vásárló

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint azért még nem mondanak le az emberek a bolti vásárlásról, még ha nagyon előre is tört az internetes.

Alkalmazkodó, de tudatosabb vásárlóknak bizonyultak a magyarok a 2020-as járványévben - fogalmazott a Magyar Nemzetnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a KSH most közölt kiskereskedelmi adatait kommentálva, amelyek szerinte azt mutatják, "kilóra, darabra, literre" ugyanannyit vásárolt a magyar tavaly, mint tavalyelőtt.

Mint a közzétett adatokból kiderült, 0,2 százalékos negatív elmozdulás volt az üzletek forgalmában, de az ezen belüli szóródás nagy, az élelmiszerboltok 3 százalékkal többet adtak el, de például a benzinkutak forgalomcsökkenése 10 százalékos volt - nyilvánvalóan a home office hatására.

Vámos György viszont beszédesnek nevezte, hogy a webáruházak forgalma szinte felrobbant (41 százalék plusz), ami bizonyítja a lakossági alkalmazkodóképességet, összességében azért nem pártoltak el az emberek a bolti vásárlástól.

Szerinte a bezárkózás serkentette a költekezés visszafogását például a ruházkodás területén, míg

informatikai eszközöket többen és nagyobb összegben vettek, amit részben a hitelmoratórium is segített, 800 milliárd forinttal több pénz volt az emberek zsebében.

A legtöbb megnyilatkozóhoz hasonlóan Vámos György is úgy látja, hogy az oltás terjedése lesz az, ami a gazdaság általános kilábalását lehetővé teszi.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×