INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

vámos györgy

kiskereskedelem

vásárlás

koronavírus

Védőmaszkot viselő vásárlók a Bosnyák téri piacon 2020. március 31-én. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

Alkalmazkodónak bizonyult 2020-ban a magyar vásárló

Infostart

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint azért még nem mondanak le az emberek a bolti vásárlásról, még ha nagyon előre is tört az internetes.

Alkalmazkodó, de tudatosabb vásárlóknak bizonyultak a magyarok a 2020-as járványévben - fogalmazott a Magyar Nemzetnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a KSH most közölt kiskereskedelmi adatait kommentálva, amelyek szerinte azt mutatják, "kilóra, darabra, literre" ugyanannyit vásárolt a magyar tavaly, mint tavalyelőtt.

Mint a közzétett adatokból kiderült, 0,2 százalékos negatív elmozdulás volt az üzletek forgalmában, de az ezen belüli szóródás nagy, az élelmiszerboltok 3 százalékkal többet adtak el, de például a benzinkutak forgalomcsökkenése 10 százalékos volt - nyilvánvalóan a home office hatására.

Vámos György viszont beszédesnek nevezte, hogy a webáruházak forgalma szinte felrobbant (41 százalék plusz), ami bizonyítja a lakossági alkalmazkodóképességet, összességében azért nem pártoltak el az emberek a bolti vásárlástól.

Szerinte a bezárkózás serkentette a költekezés visszafogását például a ruházkodás területén, míg

informatikai eszközöket többen és nagyobb összegben vettek, amit részben a hitelmoratórium is segített, 800 milliárd forinttal több pénz volt az emberek zsebében.

A legtöbb megnyilatkozóhoz hasonlóan Vámos György is úgy látja, hogy az oltás terjedése lesz az, ami a gazdaság általános kilábalását lehetővé teszi.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018