eur:
392.69
usd:
366.44
bux:
66280.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Bevásárlókocsik a győri Tesco hipermarket áruház előtt 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Decemberben csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Az elmúlt évben 0,2 százalékkal maradt el a kiskereskedelmi üzletek forgalma az előző évitől, amikor 6,3 százalékkal nőtt.

Decemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,2 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest; az előző hónaphoz viszonyítva 0,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi üzletek forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene. Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 1,9 százalékkal nőtt, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,3 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,9 százalékkal csökkent az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest.

Folyó áron 1238 milliárd forint volt a kiskereskedelmi forgalom decemberi értéke, ami mindössze 8 milliárd forinttal (0,7 százalékkal) kisebb az egy évvel korábbinál és 11,7 százalékkal - 129 milliárd forinttal - meghaladja a tavaly novemberit. A forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 11 százaléka az üzemanyagtöltő állomások forgalmában realizálódott.

A folyó áron számolt 12 586 milliárd forintos múlt évi forgalom 2,5 százalékkal meghaladja az előző évi értéket.

A naptárhatással kiigazított volumenadatok szerint decemberben az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,3 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,8 százalékkal csökkent.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának összességében 9,3 százalékos csökkenésén belül

3,5 százalékkal esett a forgalom az iparcikk jellegű vegyes üzletekben, 4,8 százalékkal a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerboltokban, amiből az illatszertárak forgalmának visszaesése 6,6 százalékos, a gyógyszer és gyógyászati termékek eladásai 5 hónap emelkedés után 2,5 százalékos volt.

A könyvet, számítástechnikai és egyéb iparcikkeket értékesítő üzletek forgalmának 12,7 százalékos csökkenéséből 21,6 százalékkal a könyv, újság, papíráru eladások csökkentek, míg a számítástechnika és egyéb iparcikkek eladása 10,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A bútor és műszakicikk üzletekben 19,8 százalékkal, a használtcikk boltokban 30,5 százalékkal, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 31,6 százalékos volt a forgalom naptárhatástól megtisztított csökkenése.

Az árucikkek széles körére kiterjedő és a kiskereskedelmi forgalomból 9,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 23,9 százalékkal nőtt forgalom, ami évek óta példátlanul alacsony ütemnek számít.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 17 százalékkal csökkentek tavaly decemberben az egy évvel korábbihoz mérve.

Tavaly, az év egészében az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,0 százalékkal nőtt a forgalom, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,4 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,0 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×