INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

könyv

koronavírus

mkke

karácsony

gál katalin

Egy érdeklődő a Libri Könyvpalotában 2015. október 10-én, a harmadik Olvasás éjszakáján. Az esemény elsődleges célja, hogy a könyves kultúrát, az olvasást mint örömforrást mutassa be.

Sok a bizonytalanság a könyvpiacon

Infostart / MTI

Mintegy harminc-negyven könyvkiadó felett lebeg Damoklész kardja – mondta a Világgazdaságnak Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

A könyvkiadók 30-40 százaléka nagy bajban van, óriási veszteséget szenvedett el a koronavírus-járvány miatt - közölte a lappal Gál Katalin.

Az MKKE kutatása szerint az év első kilenc hónapjában a könyveladásból származó árbevétel 59 könyvkiadó adatait vizsgálva 62 százalékuknál csökkent az előző év azonos időszakához képest, 17 százalékuknál viszont nőtt, az utóbbiaknál akár 10-40 százalékkal.

Az újonnan megjelent könyvek száma 76 százalékkal csökkent,

pedig a kiadók 18 százaléka azt közölte, hogy idén több új könyvet jelentetett meg, mint a tavalyi bázisidőszakban. A szervezet égisze alatt 120-125 könyvkiadó van, a magyar könyvtermés 90 százalékát meghaladó könyvállományt visznek piacra. Mintegy 30-40 könyvkiadó felett lebeg Damoklész kardja – mondta az elnök.

Az, hogy ezek a cégek megmaradnak-e, nem most dől el, sok vállalkozás ugyanis jegeli a működését, vagy abba is hagyja. Több helyen a tulajdonos a saját forrásait fekteti be, a kisebb kiadók pedig könnyen hoppon maradhatnak, mert az állami segítség mértéke esetükben elhanyagolható – véli Gál Katalin.

"A könyvkiadók éves árbevételének mintegy 30 százaléka decemberben keletkezik. Egyelőre nehéz megmondani, hogy a pandémia miatt 2020-ban egy vagy két számjegyű csökkenést könyvelhet-e el a szektor, tavaly a forgalom 55 milliárd forint volt" – sorolta az adatokat az elnök.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018