eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Egészségügyi maszkot viselő árus és vásárló a szegedi Mars téri piacon 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.
Nyitókép: Rosta Tibor

Hozzányúlnának a nyugdíjasok vásárlási sávjához

A szakszervezet leépítésektől tart, több javaslatot is megfogalmazott.

A 65 év felettiekre vonatkozó vásárlási idősáv naponta 9 és 12 óra között meghatározott intervallumának két órásra szűkítése mellett a korlátozás hétvégi megszüntetését javasolja a munkahelyek elvesztésétől tartó Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete - írta a Magyar Nemzet.

A lapnak a szakszervezet elnöke, Bubenkó Csaba felidézte, hogy az elmúlt hetekben nemhogy a rohamszerű vásárlás nem jellemző, de épp attól tartanak, hogy a visszaeső forgalom és a kiskereskedelmi különadó miatt leépítésekbe kezdhetnek a láncok. Beszámolt arról is, hogy vannak cégek, ahol a béren kívüli juttatáson spórolnak a munkaadók, például akad olyan lánc, ahol a megemelt adókedvezmény ellenére negyedével csökkentik a Szép-kártyás juttatást, de olyan is van, ahol megkapják a dolgozók a néhány ezer forintos engedményt.

A szakszervezet azt szeretné, ha hétvégente teljes nyitvatartással, nyugdíjas idősáv nélkül

működhetnének a boltok, természetesen a járványvédelmi előírások - kötelező maszk, kézfertőtlenítés a bejáratnál és a biztonsági távolság - betartása mellett. Ez megkönnyítené a forgalom eloszlását és a munkaszervezést is az elnök szerint.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a lapnak azt mondta, hogy ugyan minden a járványhelyzet alakulásától függ, de már korábban javasolták a kormánynak az idősáv rövidítését, mivel a tapasztalatok szerint 11 és 12 óra között már kevesen vannak a boltokban. Támogatják a a hét végi vásárlási korlátozások feloldását is. Megjegyezte, hogy az idősáv csak az alapcikkek üzleteiben érvényes, az eddig zárva lévő iparcikk-, ruha-, cipő-, műszaki boltok vidéken már korlátozás nélkül fogadhatnak vásárlókat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×