INFORÁDIÓ 
2021. január 27. szerda
Angelika

koronavírus

járványvédelem

kijárási korlátozás

Egészségügyi maszkot viselő árus és vásárló a szegedi Mars téri piacon 2020. április 6-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokban, drogériákban és a patikákban 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek tartózkodhatnak és vásárolhatnak. A rendőrség a közterületeken megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartására.

Hozzányúlnának a nyugdíjasok vásárlási sávjához

Infostart

A szakszervezet leépítésektől tart, több javaslatot is megfogalmazott.

A 65 év felettiekre vonatkozó vásárlási idősáv naponta 9 és 12 óra között meghatározott intervallumának két órásra szűkítése mellett a korlátozás hétvégi megszüntetését javasolja a munkahelyek elvesztésétől tartó Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete - írta a Magyar Nemzet.

A lapnak a szakszervezet elnöke, Bubenkó Csaba felidézte, hogy az elmúlt hetekben nemhogy a rohamszerű vásárlás nem jellemző, de épp attól tartanak, hogy a visszaeső forgalom és a kiskereskedelmi különadó miatt leépítésekbe kezdhetnek a láncok. Beszámolt arról is, hogy vannak cégek, ahol a béren kívüli juttatáson spórolnak a munkaadók, például akad olyan lánc, ahol a megemelt adókedvezmény ellenére negyedével csökkentik a Szép-kártyás juttatást, de olyan is van, ahol megkapják a dolgozók a néhány ezer forintos engedményt.

A szakszervezet azt szeretné, ha hétvégente teljes nyitvatartással, nyugdíjas idősáv nélkül

működhetnének a boltok, természetesen a járványvédelmi előírások - kötelező maszk, kézfertőtlenítés a bejáratnál és a biztonsági távolság - betartása mellett. Ez megkönnyítené a forgalom eloszlását és a munkaszervezést is az elnök szerint.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a lapnak azt mondta, hogy ugyan minden a járványhelyzet alakulásától függ, de már korábban javasolták a kormánynak az idősáv rövidítését, mivel a tapasztalatok szerint 11 és 12 óra között már kevesen vannak a boltokban. Támogatják a a hét végi vásárlási korlátozások feloldását is. Megjegyezte, hogy az idősáv csak az alapcikkek üzleteiben érvényes, az eddig zárva lévő iparcikk-, ruha-, cipő-, műszaki boltok vidéken már korlátozás nélkül fogadhatnak vásárlókat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018