eur:
392.38
usd:
365.65
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Virágkötő dolgozik egy bajai virágboltban a nemzetközi nőnapon, 2019. március 8-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Derékba kapta őket a vírus, most azonban apró reménysugár csillant

Örömmel fogadták a virágtermelők és kereskedők azt a hírt, hogy anyák napja előtt ismét hosszabb lehet a virágüzletek nyitva tartása – mondta az InfoRádiónak a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke. Orlóci László kiemelte: ez az évente 470 milliárd forintos forgalmat lebonyolító ágazat az elmúlt pár hétben jelentős veszteséget szenvedett el.

Az idei év rendkívüli a virágtermesztők és virágkereskedők szempontjából is, ugyanis

a vírusválság pont derékba kapta az ágazat legnagyobb szezonját,

az értékesítés csúcsát, bizonyos szereplők emiatt 50-60 százalékos, vagy az alatti üzemmódban teljesítettek – fogalmazott az InfoRádiónak Orlóci László. Sőt, a vészészhelyzet kezdetén volt, amikor szó szerint nulla százalék volt a virágpiaci forgalom, amire még nem volt példa Magyarországon.

Miután a kezdeti „tragikus” helyzet nem sokban javult, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával vállvetve akcióprogramot dolgozott ki az ágazat megsegítését célozva – ismertette a szakember –, a különféle számadatokkal pedig sikerült meggyőzniük a döntéshozókat, hogy ez miért jelentős, hiszen egy olyan ágazatról van szó, amely esetében

közel 470 milliárd forint forog kockán. Valamint több mint százezer embernek a megélhetése.

Orlóci László hozzátette, miután kiderült, hogy nem lesz idén ballagás, amely az egyik legnagyobb virágos ünnep Magyarországon, az anyák napja közeledtével már előre jelezték a problémájukat a döntéshozók irányába, ami a miniszterelnök és az operatív törzs bejelentése alapján meghallgatásra talált, így anyák napja előtt, a hosszú hétvége három napján a virágboltok és árudák nemcsak délután 3 óráig, hanem

meghosszabbított nyitvatartással üzemelhetnek.

A szervezet elnöke ugyan egyetértett, hogy a fentiek hatására a vágott virág forgalom még persze nem fogja hozni az elmúlt évi forgalmat, azonban, mint fogalmazott, minden relatív, és „a semmihez képest a kicsi is már sok”. Ugyanis, ha nem nyílik semmilyen kedvező lehetőség, akkor biztosan a nullához fog konvergálni a piac, most viszont lehetőségük nyílik némi kompenzációra. Amire például a vágott virágot kínáló kerekedőknek nagyon nagy szükségük van, miután ők romlandó árut forgalmaznak, amit nem lehet hosszú ideig eltárolni.

A szakember megjegyezte, bár a mostani időszakban vélhetően mérsékeltebb lesz a szülők, édesanyák látogatása is anyák napja alkalmából, mint az előző években, bízik abban, hogy a családok megtalálják ennek a megfelelő módját, és hogy nekik is lesz forgalmuk, ami nagyon sokban segítheti a termelőket és kereskedőket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×