INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

kötvény

mélypont

görögország

Macedónia névváltoztatásának tervezett görög parlamenti ratifikációja ellen tüntetnek Athénban 2019. január 20-án. Görögország és Macedónia 2018. június 17-én egyezményt írt alá a két ország között kialakult névvita lezárásáról, amely értelmében a volt jugoszláv tagállamot Észak-Macedóniának (Észak-Macedóniai Köztársaságnak) fogják nevezni. A görögök területi követelésektől tartva ellenzik Macedónia nevének elismerését, mivel Görögország jelentős macedón kisebbségű északi tartományát Makedóniának hívják.

Már a piac is elismeri a görög teljesítményt

Infostart / MTI

Történelmi mélypontnak számító egy százalék alá esett szerdán a tízéves görög államkötvények hozama. Tíz éve még 45 százalékos hozamígéretért találtak csak hitelezőket.

A hozam 0,957 százalék volt szerdán, míg közel tíz éve, a görög gazdasági válság csúcsán a hozam megközelítette a 45 százalékot az attól való félelemben, hogy az ország kizuhanhat az eurózónából, mivel csak az összesen mintegy 270 milliárd eurónyi partnerországi és nemzetközi segélynek köszönhette, hogy elkerülte az államcsődöt - tudósított a Reuters. Görögország három alkalommal kért és kapott nemzetközi segítséget.

A segélyekért cserébe súlyos megszorításokat kértek a hitelezők.

A szerdai görög államkötvényhozam még mindig a legmagasabb az euróövezetben - Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában például negatív az éves hozam.

Görögország 2018 augusztusában fejezte be utolsó segélyprogramját, de már előtte, 2018 februárjában sikeresen visszatért a nemzetközi tőkepiacokra egy hétéves lejáratú kötvény kibocsátásával.

Görögországot továbbra is befektetésre nem ajánlott, spekulatív szintnek megfelelő kategóriában tartja nyilván mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő. A Fitch január végén javította Görögország hosszú távú adósi besorolását az eddigi "BB mínuszról" "BB"-re, a besorolást további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással látta el. Az új osztályzat már csak két fokozattal marad el a legalacsonyabb befektetési szinttől (BBB mínusz).

Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018