eur:
394.24
usd:
369.86
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Feketéné Zeke Ildikó Nógrád megyei tisztifőorvos influenza elleni védőoltást ad be az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program idei körútjának utolsó állomásán 2019. október 25-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Erre számíthatnak júliustól a tb-tartozást felhalmozók

Megvan az új eljárásrend, ami alapján az egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartozók visszaszerezhetik a taj-számuk érvényességét.

Az új társadalombiztosítási szabályok bevezetésének célja az volt, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre kötelezettek fizetési hajlandóságát erősítse - írta a pénzügyminiszter nevében Izer Norbert államtitkár egy képviselői kérdésre adott válaszában. A parlament 2019 végén fogadta el azt a módosítást, amely szerint ha valaki 3 hónapig nem fizeti meg az egészségügyi szolgáltatási járulékot sem érvényteleníthetik a tajszámát és csak úgy juthat közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz és gyógyszerhez, ha készpénzben fizet érte.

Az államtitkár válaszában hangsúlyozza, hogy az új szabály nem érinti a sürgősségi ellátást, vagyis mindenki jogosult lesz az ellátásra, ahogyan eddig is.

Továbbá azt is leszögezi, hogy egészségügyi ellátás járuléktartozás miatt nem csúszhat

az 1997. évi CLIV. törvény rendelkezései szerint, vagyis minden betegnek joga van ezen túl az egészségi állapota miatt indokolt, megfelelő, folyamatosan hozzáférhető és az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő egészségügyi ellátáshoz.

Izer Norbert szerint mindössze annyi a változás, hogy a jövőben nem önkéntes alapon zajlik majd a járulékfizetés. Az új eljárásrend szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő jelzését követően az adóhatóság értesíti az érintetteket, ha egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük, illetve arról milyen következményei vannak a fizetés elmulasztásának.

Erre az új szabályozás júliusi hatályba lépéséig sor kerül, addig minden érintett megkapja a NAV értesítését.

Júliustól, ha valaki rendezetlen jogviszonnyal vesz igénybe egészségügyi ellátást, akkor elsőként a jogviszony rendezésére szólítják fel, ha egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettsége van, akkor azt is előírják számára.

Vagyis az államtitkár szerint nem azonnal lesz érvénytelen a taj-kártyájuk.

Az államtitkár szerint abban az esetben, ha valaki huzamos időn át, az adóhatóság jelzése ellenére sem tesz eleget fizetési kötelezettségének, úgy még mindig lehetősége lesz arra, hogy utólag megfizesse a tartozást, és ezáltal újból megteremtse az ellátásra való jogosultságát, azaz ismételten érvényes legyen a TAJ száma.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×