INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

gulyás tibor

innovációs és technológiai minisztérium

egészségipar

egészséggazdaság

Valódi nemzeti erőforrássá válhat az egészséggazdaság

Valódi nemzeti erőforrássá válhat az egészséggazdaság

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Kilenc területet kell sikeressé tenni az egészségiparban ahhoz, hogy valódi nemzeti erőforrássá váljon az egészséggazdaság – mondta InfoRádiónak az I. Innovációs Fórum – Gyógyszeripar és Egészségipar elnevezésű konferencia kapcsán a a szaktárca helyettes államtitkára.

Az ITM az egészségipar esetében kilenc területet azonosított: gyógynövényipar, biotechnológia, gyógyszeripar, genomika, bionika, orvostechnikai eszközipar, klinikai vizsgálatok, e-health és egészségturizmus. Úgy gondolják, hogy e területen keresztül

megfelelő beavatkozásokkal még sikeresebbé válhat az egészséggazdaság

– nyilatkozta Gulyás Tibor.

Ennek előremozdítása érdekében a gazdaságstratégián belül négy pillér fogalmazódott meg a tárca részéről – folytatta a helyettes államtitkár –, amelyek közül az egyik az egészségipar, ami külön eszközrendszert fog kapni. Az ITM ehhez szabályozókon és ösztönzőkön, valamint különféle intézményi eszközrendszeren keresztül próbál támogatást biztosítani.

Gulyás Tibor továbbá megjegyezte, az innovációs terület már most is kiemelten foglalkozik az egészségiparral, hiszen

az orvos-, a természet- és az informatikai tudományok forradalma kitűnő lehetőséget jelent

számukra is. Az érintett szereplők számára pedig már jelenleg is rendelkezésre állnak pályázatok, amelyeket ki tudnak használni.

Példaként 2015 és 2018 között a gyógyszeripar hozzávetőlegesen 9 milliárd forintban részesült a különböző hazai és európai támogatásokon keresztül, míg a gyógyszertudományok területe majd 30 milliárd forintban, az orvosi műszerek és technológiai fejlesztések pedig közel 50 milliárd forint támogatásban, sorolta.

Az ITM munkatársa végezetül megismételte, megfelelő szabályozások, ösztönzők és támogatások biztosításával a tárca hozzá tud járulni ahhoz, hogy az egészségügyi ellátás javuljon. Tehát egyszerre válhat versenyképesebbé és eredményesebbé maga az egészségipar, és ezáltal képesek lesznek jobb ellátást biztosítani az emberek számára.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Egészséggazdaság – Gulyás Tibor, ITM
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018