INFORÁDIÓ 
2020. október 2. péntek
Petra

horgászat

halászat

balaton

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászai a balatoni őszi haltelepítéshez lehalásszák a halállományt a Balatonlelle- Irmapusztai Tógazdaságban 2018. szeptember 26-án. Az itt kifogott háromnyaras pontyokat a Balatonba telepítik.

Tévhitek a balatoni halakkal kapcsolatban

Infostart / MTI

A balatoni halászat leállítása óta a horgászok egyre jobb fogásmennyiségről számolnak be, ugyanakkor a vendéglátás nem sínylette meg ezt a döntést, mivel a part menti vendéglőkben nem mutatkozik jelentős igény a balatoni halból készített ételekre - erről ír szerdai számában a Magyar Nemzet.

A lap felidézi, hogy a Balatonon 2013-ben tiltották be a halászatot, azóta csak a horgászat engedélyezett a tavon. Ugyanakkor rendszeresen hangot kap az a vélemény, hogy a Balaton partján nem lehet a tóból kifogott halat kapni. A cikk megjegyzi: a tiltás előtti években is elvétve lehetett igazi balatoni halat kapni a tó partján.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek cáfolta, hogy a vendéglősök részéről jelentős igény mutatkozik a Balatonból kifogott zsákmányra. Példaként említette, hogy a társaság a Balaton vizének leeresztésekor a Sió-csatorna zsilipjénél kifogott halakat eladásra kínálta, de a felkínált mennyiségnek csak a töredékét tudta értékesíteni.

Tévhitnek nevezte azt is, hogy a balatoni halászat 2013-as betiltását megelőzően a tó partján nyaralók nagyrészt balatoni süllőt ettek. Adatai szerint a halászat utolsó évében 2,6 tonna süllőt fogtak a Balatonból, míg a tó partján elfogyasztott mennyiség 60-80 tonna körül alakult. A vendéglőkben és árusítóhelyeken legfeljebb marketingfogásként szerepelt, hogy balatoni süllőt lehet kapni, a valóságban a süllők nagyon kis hányada származott a Balatonból - jegyezte meg.

Sok volt a visszaélés

Balogh Tibor, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi balatoni halászat nem fenntartható módon folyt. Példaként hozta, hogy Csopakon a halászat éveiben, a Kerekedi-öbölnél évről évre történt haltelepítés, ám pár nappal a telepítés után a halászok már "lehúzták" hálóval az egész környező területet. Elmondása szerint az is előfordult, hogy a Hortobágyról hozott halakat telepítettek a tóba, majd pár nap múlva ezeket lehalászták, és az áruházakban balatoni halként árulták.

Balogh Tibor elmondta: 2013-at megelőzően évről évre csökkent a fogásmennyiség, a tendencia csak az elmúlt években fordult meg. Korábban tenyérnyi méretű keszegeket tudtak csak fogni, de most már a tipikusan nagy, egy kiló fölötti dévérkeszegből is egyre több van - tette hozzá.

Az elnök pozitív változásként értékelte, hogy a Balatonba telepített halakat jelenleg a tó vízgyűjtő területén található vizekben tenyésztik, így ezek a halak voltaképpen már ivadékkoruktól kezdve balatoni vízben vannak.

Kitért arra, hogy horgászathoz nem kell minden horgásznak kiváltania az engedélyt: aki csak ki szeretné próbálni ezt a rekreációs tevékenységet, annak elég turista állami horgászjegyet váltania, ami kevés adminisztrációt igényel.

Nyitókép: A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halászai a balatoni őszi haltelepítéshez lehalásszák a halállományt a Balatonlelle- Irmapusztai Tógazdaságban 2018. szeptember 26-án. Az itt kifogott háromnyaras pontyokat a Balatonba telepítik. (MTI/Varga György)
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018