INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

kajszibarack

gyümölcs

lekvár

pálinka

nemzeti agrárgazdasági kamara

Változhat a népszerű magyar gyümölcs szezonja

Változhat a népszerű magyar gyümölcs szezonja

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Kiváló lett idén a kajszibarack termés: a minőség és a mennyiség is nagyon kedvező – mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke.

Sokféle gyümölcsöt megviselt a változó tavaszi időjárás, de nem a kajszibarackot. A közepesnél jóval jobb az idei termés, fogalmazott Mártonffy Béla az InfoRádiónak, hozzátéve, remélhetően ehhez megfelelhető ár is fog csatlakozni.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara előzetes becslése szerint 30-35 ezer tonna kajszibarack várható az idén. A magyar fajtáknak a betakarítása már megkezdődött, ezek adják a legjobb minőséget és ízvilágot, jegyeztem meg a szakember. A gyömölcs június végétől augusztus elejéig, esetleg közepéig megtalálható a boltok polcain, a csúcsszezon azonban július közepe.

Mártonffy Béla

az idei kajszi minőségét egészen kiválónak értékelte.

Azt is ismertette a szakember, hogy a gyümölcs 70 százalékát iparilag dolgozzák fel, ennek legnagyobb piaca Magyarország, az export – a nagy kereslet ellenére – csak 10 százakék körül mozog. 30 százalékát frissen fogyasztjuk.

A kajszibarack esetében is polgárjogot nyert a Szedd magad! mozgalom, jegyezte meg a Nemzeti Agárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke, a tapasztalat pedig az, hogy egyre inkább nő a házi befőzések száma.

A kamara és a Nébih egyébként egy program keretében azt szeretné elérni, ha minél jobban széthúzódna a termelési és betakarítási időszak, ezzel stabilabbá téve a magyar kajszitermelést.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Kiváló lett idén a kajszibaracktermés
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018