INFORÁDIÓ 
2020. május 25. hétfő
Orbán

euró

felmérés

közvélemény-kutatás

eurózóna

Többségben vannak a magyar eurót elutasítók

Többségben vannak a magyar eurót elutasítók

Infostart

A magyarok 38 százaléka támogatja az euró bevezetését – derül ki a 24.hu megrendelésére a Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A felmérésben megkérdezettek fele (49 százaléka) szerint Magyarországnak nincs szüksége a közös európai fizetőeszközre, 13 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre - olvasható a portálon.

A kutatás szerint a Fidesz-szavazók többsége (57 százaléka) ellenzi az euró bevezetését, és kevesebb mint a harmaduk (31 százalék) támogatja. Az ellenzékiek között fordított az arány: minden második válaszadó van a közös pénz használata mellett, és 33 százalékuk tart tőle.

A felsőfokú végzettségűek és a budapestiek között vannak többségben az eurót támogatók, az előbbieknél 48:42, az utóbbiak között 46:39 a támogatók, illetve az ellenzők aránya. Az összes többi társadalmi csoportban az elutasítók aránya a nagyobb.

A korcsoportokat nézve a legfiatalabbaknál, a 18 és 29 év közöttieknél döntetlen az állás (43 százalék támogatja, és ugyanennyi ellenzi az euró bevezetését), az összes többi korosztályon belül azok vannak többen, akik nem szeretnének magyar eurót.

Az Európai Unió 28 tagállamából 19 tagállam már bevezette az eurót, és a Magyarországgal egy időben csatlakozó kilenc ország közül hétben is az euró a hivatalos fizetőeszköz. Orbán Viktor kormányfő januárban ugyanakkor azt mondta, hogy nincs céldátuma az euró bevezetésének, míg Varga Mihály pénzügyminiszter legutóbb arról beszélt, hogy a kormánynak nem szándéka, hogy olyan övezethez csatlakozzon, amelynek jelenleg is változnak a szabályai.

Nyitókép: pixabay.com
A címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: Alakul

A koronavírus-járvány elleni védekezés 74. napján egyetlen szót posztolt a Facebookon egy fotó...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018