INFORÁDIÓ
2021. április 18. vasárnap
Andrea, Ilma

ksh

keresetek

statisztika

nav

magyar államkincstár

Máshogy számolja mostantól a KSH az átlagkereseteket

Infostart / MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019. januártól megújítja keresetstatisztikai adatgyűjtését.

A havi létszám és keresetinformációkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járulékbevallásából, a költségvetési szervezetek esetében pedig a Magyar Államkincstártól átvett adatokból állítja elő és publikálja majd azokat, a korábbi havi munkaügyi adatgyűjtés kivezetésével párhuzamosan.

A KSH keddi közleménye kiemeli: a fejlesztéssel jelentősen csökken az adatszolgáltatói teher, az alkalmazott adatforrás pedig a teljes nemzetgazdaságra kiterjedő, a korábbinál jóval részletesebb információk közzétételét teszi lehetővé.

A járulékbevallásokban sokkal részletesebb - személyi szintű, álláshelyi szintű - adatok szerepelnek a betöltött álláshelyekről és a jövedelmekről.

Így olyan alapinformációk válhatnak számíthatóvá, amelyek eddig nem álltak rendelkezésre a KSH adatgyűjtésében - közölték. Idetartozik a medián kereset értéke, illetve az adó és járulékkedvezmények figyelembevételével számított nettó keresetek értéke.

Az információbázist növeli, hogy az eddigi adatgyűjtésben nem szereplő háttér-információk is elérhetővé válnak, úgymint a munkavállaló neme, kora, foglalkozásának jellemzői.

Ezeket az információkat márciustól havi, illetve a részletesebb bontásokat negyedéves gyakorisággal teszik majd közzé. Az új adatköröket a hivatal 2017 januárjáig visszamenőleg publikálja, a 2019. januárról szóló kereset gyorstájékoztató megjelenésével együtt, március végén - közölte a hivatal. Hozzátették: a KSH a kezelésében lévő adatállományokat a törvény alapján kizárólag statisztikai célból használja fel, és garantálja az adatkezelés biztonságát.

Idén januártól megújulnak a KSH honlapról elérhető kész STADAT-táblák, valamint a tájékoztatási adatbázisból lekérdezhető adatkörök is.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018