eur:
394.97
usd:
363.61
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels

Három és fél éves mélyponton a forint

Napközben folyamatosan gyengült a forint, délután 324 forint felett is jegyezték az eurót.

A nap elején még 322 forint körül járt az árfolyam, azonban a délután közepétől megindult a lejtőn a forint, és 324 forint feletti jegyzésekre is volt példa.

A Portfolio.hu elemzése szerint a hirtelen gyengülésben szerepet játszhatott, hogy az MNB nemrég hozta nyilvánosságra heti forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderének eredményét, amiből kiderült, hogy változatlan szinten hagyta a bankrendszernek nyújtott többletlikviditást.

A piaci szereplők ezt úgy értelmezhették, hogy a jegybank holnap nem fog utalást tenni a nem konvencionális eszköztárának leépítésére, vagyis kitart majd laza monetáris politikája mellett.

2015 januárjában, amikor a svájci jegybank elengedte a frankárfolyamot, egy rövid ideig ennél sokkal gyengébb is volt a forint, aznap 327,62 is volt az árfolyam.

Közben londoni elemzők arról beszéltek, hogy a jegybank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után elsősorban azt fogják figyelni, hogy a testület közleményének retorikája reagál-e a forint legutóbbi árfolyammozgásaira.

Eséssel zárta a napot a BÉT

A BUX 5,6 milliárd forintos forgalom és 533 pontos csökkenés mellett 1,5 százalékos eséssel zárta a hétfői kereskedést. A Magyar Telekom stagnált, a Richter 1. a Mol 1,5 százalékos gyengüléssel zárta a napot. A legnagyobb veszteséget az OTP könyvelhette el, a bankpapír közel 2,1 százalékkal került lejjebb.

Veszteséges zárás Európában is

Vegyes kezdésből veszteségbe fordította az európai értékpapírpiacokat hétfőn az amerikai-kínai külkereskedelmi viszály eszkalálódása. Donald Trump amerikai elnök pénteken 25 százalékos pótlólagos vám kivetését jelentette be 50 milliárd dollár értékű, Kínából importált csúcstechnológiai termékre "Kína tisztességtelen magatartása miatt a szellemi tulajdonjogok védelme és fejlett technológiai ismeretek terén". Kína válaszul 25 százalékos importvám kivetését jelentette be 34 milliárd dollár értékű amerikai termékre.

A hétfői európai tőzsdenap legnagyobb vesztesei az autóiparból kerültek ki, a Volkswagen AG. részvénye két és fél százalékkal gyengült a konszern prémium márkája, az Audi igazgatójának letartóztatása miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×