eur:
394.97
usd:
371.83
bux:
66271.03
2024. április 16. kedd Csongor

60 ezres limit a DRB Bankcsoportnál

Tanácstalan emberek álltak sorba reggel több takarékszövetkezet előtt, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak. A Magyar Nemzeti Bank mától ügyfelenként 60 ezer forintban korlátozta a felvehető összeget a DRB Bankcsoporthoz tartozó 4 pénzintézetnél. Az MNB a Buda-Cash Brókerháznál gyanított évtizedes visszaélés-sorozat miatt rendelt el kifizetési korlátozást.

A Magyar Nemzeti Bank több évtizedes visszaélés-sorozatot gyanít a Buda-Cash Brókerháznál, ezért még kedden azonnali hatállyal felfüggesztette működési engedélyét, és a brókerházzal összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bank (DRB) bankcsoporthoz tartozó négy banknál (BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank) korlátozó intézkedéseket rendelt el.

Mától pedig 60 ezer forintra csökkentette az MNB a kifizethető betétek és más források összegét. A közlemény szerint a jegybank döntése során figyelembe vette, hogy az érintett betétesek legszélesebb köre - ha korlátozott összegben is -hozzájuthasson betétjéhez. Az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euró, azaz mintegy 30 millió forint összegig kártalanítja a betéteseket, ha a bankcsoport fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül.

A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor mai naptól már nem juthat hozzá további összegekhez.

A ÉRB érdekeltségébe tartozó Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt sorban álló mintegy félszáz ember csütörtök reggel szembesült azzal, hogy hatvanezer forintot vehetnek fel számlájukról délelőtt 10 órától. Ezt a korlátozást többen is nehezményezték, miként azt is, hogy bankkártyájukkal vásárolni sem tudnak, miként pénzt sem tudnak felvenni, az ATM ugyanis nem működött a fióknál.

A gyanú szerint a Buda-Cash Brókerház az elmúlt 10 évben valamennyi adatszolgáltatását meghamisította és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti a 100 milliárd forintot is. A jegybank felügyeleti biztosokat rendelt ki bankcsoporthoz és büntetőfeljelentést tett az ügyben.

A kormány munkabizottságot hozott létre a Buda-Cash Brókerháznál történt károk, illetve az érintett károsultak számának felmérésére. A jegybank egyeztetést kezdeményezett az adóhivatallal, illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal azért, hogy a betéteseket ne érje hátrány az adófizetési kötelezettségek teljesítése, illetve a járadékkifizetések miatt.

Előzőleg több önkormányzat is arra hívta fel a figyelmet, hogy nehéz helyzetbe kerültek, miután zárolták számláikat a Buda-Cash ügyben érintett DRB Bankcsoport pénzintézeteinél. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelezte: méltányosan jár el azokkal szemben, akik valamelyik érintett hitelintézetnél vezetik bankszámlájukat, és emiatt nem tudnak határidőre eleget tenni fizetési kötelezettségüknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Belső égésű motorok betiltása: erős EU-s intelem érkezett

Thierry Breton, az EU egységes piacért felelős vezetője figyelmeztette az európai autóipari cégeket és a tagállami kormányokat, hogy még jelentős változásokra van szükség ahhoz, hogy az EU 2035-ig teljesíteni tudja a zöld megállapodással és az elektromos járművekkel kapcsolatos célkitűzéseket. A „szükséges kiigazítások” szükségességét hangsúlyozva Breton arra figyelmeztetett, hogy a Green Deal céljainak elérése több mint végrehajtási utasítás, azzal kell foglalkozni, hogy segítsék, támogassák a projektek megvalósulását.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×