INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Évtizedes visszaélés lehetett a Buda-Cashnél

Infostart / InfoRádió
Azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash brókerház működési engedélyét a jegybank. A befektetők kártalanítása a társaság felszámolását követően indulhat meg - mondta az InfoRádiónak a Befektető-védelmi Alap ügyvezető igazgatója. Erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során. A kár akár 100 milliárdos is lehet. Négy banknál korlátozó intézkedéseket rendeltek el.

Erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során.

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke budapesti tájékoztatóján kiemelte: a gyanú szerint a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is - fejtette ki.

Közölte azt is, hogy a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál szintén korlátozó intézkedéseket rendelt el a jegybank, így a betétkifizetést egymillió forintban maximálták és felügyeleti biztosokat rendeltek ki. (A bankcsoport tagja még a DRB-n kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB), és a bicskei központtal működő Buda Regionális Bank Zrt. (BRB).)

Elmondta, hogy a svájci frank árfolyamának januári hirtelen emelkedése nincs közvetlen összefüggésben a brókercégnél feltárt hiányosságokkal, bár az árfolyamváltozás mintegy 10 milliárd forint veszteséget okozott a cég ügyfeleinek. A vizsgált ügy azonban hosszabb időre terjed ki és nagyságrendileg nagyobb összeget érint.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy pontos információkról egyelőre nem tud beszámolni a nyomozás, illetve a folyamatban lévő felügyeleti vizsgálatra tekintettel. Tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy 15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak. Hozzátette, hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa szerint a kártalanításra kötelezett szervezetek, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Befektető-védelmi Alap (BEVA) eleget tudnak tenni ennek.

A Befektető-védelmi Alapnak a Buda-Cash brókercég a tagja, tehát a Buda-Cashre is vonatkozik a BEVA biztosítása, tehát 20 ezer euróig az eltűnt befektetői vagyont kártalanítjuk, ha arra kerül a sor - mondta az InfoRádiónak Farkas Péter, a Befektő-védelmi Alap ügyvezető igazgatója.

Kiemelte: ahhoz, hogy a BEVA eljárása meginduljon, meg kell kezdeni bármely cég, adott esetben a Buda-Cash felszámolását. Erről nincsenek információk, nem tudni, hogy a folyamat hol tart.

Hanganyag: Kálló IzabellaA címlapról ajánljuk