INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Már 30 ezren ellenőrizték a nyugdíjbefizetéseket

Infostart / InfoRádió
Több mint 30 ezer ember élt a lehetőséggel és az ügyfélkapun keresztül ellenőrizte nyugdíjbefizetéseit - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint ez a betekintési lehetőség gyakorlatilag már betölti az egyéni nyugdíjszámla funkcióját.

"Bizonyos szempontból már működik az egyéni nyugdíjszámla-rendszer, tekintettel arra, hogy 2013 közepétől bárki az ügyfélkapun belépve a saját egyéni nyugdíjbefizetéseit nyomon tudja követni az állami rendszerben is" - mondta az InfoRádiónak Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: több mint 30 ezer ember már élt ezzel a lehetőséggel, tehát ezek a honfitársaink már megkapják azokat az információkat, amit egy egyéni számlától az ember elvár. "Én arra bíztatok mindenkit, hogy ezt ő is tegye meg, tehát aki számára fontos az, hogy tudja, hogy a munkaadója mennyit fizetett be erre a számlára és hogy az ő munkavállalói befizetése, nyugdíjbefizetése megérkezett-e, annak nyilván követnie kell azt, hogy az országos nyugdíjbiztosításhoz ezek a pénzek befolytak-e vagy sem" - fejtette ki.

A miniszter szerint ez egy fontos része a nyugdíjrendszer megújításának, de alapvetően a nyugdíjunk az mégiscsak a ledolgozott munkaidőtől és az akkor kapott jövedelemtől lesz függő. Tehát továbbra is az a cél, hogy ezek az egyéni számlás rendszerek arra legyenek majd képesek, hogy egy jó eligazítást adjanak mindenki számára annak érdekében, hogy amikor valaki készül a nyugdíjas éveire, akkor tudja, hogy nagyjából mi lesz az a nyugdíj, amit ő kapni fog majd a nyugdíjba vonulása után.

Ez a legfontosabb cél, és ezért van csak technikai eszközként szükség az egyéni számláknak a bevezetésére és kiépítésére - tette hozzá Varga Mihály.

Hanganyag: Hlavay Richárd


A címlapról ajánljuk