INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Chikán: kiszámíthatóságban meglehetősen rosszul állunk

Infostart / InfoRádió
A gazdaságban a bizalom hiánya erősen visszafogja a növekedést. A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a kormány intézkedései több esetben gyengítik a bizalmat az ország iránt - mondta az InfoRádió Aréna cím műsorában Chikán Attila. A Budapesti Corvinus Egyetem arról is beszélt, hogy a közgazdászok között új generációváltásra van esély és szükség.

A nemzetgazdasági versenyképesség szempontjából a munkaerő, az energia, az exportképesség, az intézményi rendszer és az oktatás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a stabilitás kérdése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, volt gazdasági miniszter.

"Ahhoz, hogy a gazdaság tényleg tartósan pozitív növekedési pályán futhasson, szükség van arra, hogy a gazdaság szereplői azt érezzék, tudnak kalkulálni, és a kormányzati szándékok relatíve stabilan nyilvánuljanak meg. Ebből a szempontból meglehetősen rosszul állnunk, a bizalmi indexek megint romlást mutatnak, azt jelzik, hogy különösen a kis- és közepes méretű vállalatok azért nem veszik igénybe a hiteleket, azért nem ruháznak be, mert nem biztosak abban, hogy a következő időszakban mi fog körülöttük történni" - mutatott rá Chikán Attila.

Az első Orbán-kormány egykori gazdasági minisztere szerint most a törvény-előkészítő háttértanulmányok is rendre hiányoznak.

"Hogyan lehetséges azt, hogy rendre fogadunk el úgy törvényeket, hogy azoknak semmilyen alátámasztása nincsen? Nemhogy hatásvizsgálatokat nem végeznek, de még végig sem gondolják az illetékesek, hogy egy-egy intézkedésnek mi a következménye. Nemhogy végrehajtási utasítás nincs, de a legelemibb kérdésekre sem tudnak válaszolni" - jelezte az egyetemi tanár.

Chikán Attila szerint nem elfogadható, hogy hónapokkal a parlamenti elfogadás után a legalapvetőbb kérdések egy részére sincsen válasz. A közgazdász példaként az útdíjfizetési rendszer átalakítását hozta fel.

Hanganyag: Hlavay Richárd


A címlapról ajánljuk