eur:
389.77
usd:
362.89
bux:
68124.44
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

KSH: nőtt az export és az import is

Az idén októberben a kivitel volumene 5,2, a behozatalé 5,6 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, az első tíz hónapban a kivitel volumene 2,4, a behozatalé 1,0 százalékkal haladta meg a 2011 első tíz havi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az export értéke 19 576 milliárd forint (67,3 milliárd euró), a behozatalé 17 816 milliárd forint (61,3 milliárd euró) volt január-októberben, a külkereskedelmi mérleg aktívuma 1760 milliárd forintot (6,1 milliárd eurót) tett ki, 92 milliárd forinttal (11 millió euróval) többet, mint 2011 azonos időszakában.

Az adatok megegyeznek a korábban közölt, előzetes becslésen alapuló számokkal.

Az év első tíz hónapjában a termékforgalom forintban mért árszínvonala az exportban 4,9, az importban 6,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, a cserearány 1,4 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz képest 16, az euróhoz mérten 6,1 százalékkal gyengült - közölte a KSH.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 2,1 százalékkal volt kisebb, míg a behozatalé 1,1 százalékkal volt több, mint 2011 első tíz hónapjában.

A híradástechnikai hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumenének 20 százalékot meghaladó csökkenéséhez elsősorban a mobiltelefonok és alkatrészei kivitelének jelentős visszaesése járult hozzá. Ezzel szemben e termékkör importjában egyszámjegyű növekedés volt, főként a tvalkatrész-behozatal alacsony bázishoz viszonyított bővülése miatt - mutat rá a statisztikai hivatal.

Számottevő növekedés jellemezte az energiafejlesztő gép- és berendezés exportját, bár az utóbbi hónapok forgalma nem érte el a bázishavi szinteket. Dinamikusan nőtt a közúti járművek mindkét irányú forgalma, valamint az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés kivitele.

A feldolgozott termékek export- és importvolumene 8,1, illetve 4,9 százalékkal bővült 2011. január-októberhez képest.

Több mint tizedével nőtt a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele - elsősorban az ukrán és orosz relációnak köszönhetően -, a behozatal némileg meghaladta a bázisidőszaki szintet. Átlagon felül növekedett a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, a gumigyártmány, a szerves vegyi termék, valamint a vas és acél mindkét irányú kereskedelme.

Az energiahordozók importvolumene - a forintárak 18 százalékos növekedése mellett - az év első tíz hónapjában 5,2 százalékkal volt kevesebb, mint 2011 azonos időszakában. Az árufőcsoport átlagával azonos mértékben csökkent a természetes és mesterséges gáz behozatala az utóbbi három hónap markáns visszaesésének következtében. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának volumene továbbra is csaknem tizedével maradt el a bázistól.

Az első tíz hónapban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,4 százalékkal nőtt, míg az importé 5,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az árufőcsoport kivitelének csaknem harmadát képviselő gabona és gabonakészítmény exportvolumene az időszak egészében mintegy ötödével nőtt, bár az októberi kiszállítás jóval alatta maradt a bázishavi szintnek. Dinamikusan bővült az állati takarmány kivitele is.

Ezzel szemben a hús és húskészítmény, a cukor, cukorkészítmény és méz, illetve a dohány és dohányáru behozatalát jellemző stagnálás kivételével minden egyéb termékkör importja csökkent.

2012. január-októberben az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 2,3, az onnan érkező behozatalé 3,4 százalékkal volt több, mint 2011 azonos időszakában. A hazai külkereskedelmi egyenleg aktívuma az unió tagjaival szemben 79 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 2,4 százalékkal bővült, az importé 4,0 százalékkal elmaradt az egy évvel ezelőttitől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 546 milliárd forint volt, 171 milliárd forinttal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×