eur:
387.51
usd:
356.85
bux:
68169.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Minden a feje tetejére állt - kis magyar hitelkörkép

Gyökeresen megváltozott a lakáshitelezés a nyári időszakhoz képest - derült ki a pénzcentrum.hu körképéből. A bankok hitelnyújtási feltételei szigorodtak, és már a kondíciókban is egyértelmű jelei vannak annak, hogy inkább az euró és a forint alapú hitelek felé tolják az ügyfeleket.

Magyarországon is érezteti hatását a nemzetközi pénzpiaci válság, a következmények már szinte mindenkit érintenek. Az általános konklúzió: beszűkültek és megdrágultak a hitellehetőségek - mondta az InfoRádióban Bajusz Péter, a pénzcentrum.hu munkatársa.

Három hónappal ezelőtt még a svájci frank- vagy a japán jenalapú hitelek voltak a legkedvezőbbek, augusztustól azonban a forint árfolyama a jennel szemben 50 százalékkal, a frankkal szemben pedig 20 százalékkal gyengült, ez pedig jelentősen megdrágította a hiteleket. A dráguláson az sem változtat, hogy a svájci központi bank 1 százalékkal csökkentette az irányadó kamatot. A legnagyobb gond az, hogy a kereskedelmi bankok szinte egyáltalán nem jutnak svájci frankhoz, így azok kondíciója mára rosszabb, mint az euróalapú hiteleké - közölte Bajusz Péter.

A jenalapú hitelek ugyan még elérhetőek, de ezeket olyan szigorú feltételekkel adják a bankok, amelyeknek csak kevesen felelnek meg.

A pénzcentrum.hu a 10 legnagyobb hazai pénzintézetben érdeklődött az egyes hitellehetőségek iránt. Kiderült, hogy svájci frank alapú hitelt már igen sok helyen nem adnak, ahol még van, ott is általában 10 százalék feletti teljes hiteldíj mutató (THM) mellett, azaz rosszabb feltételekkel, mint az euróalapú hiteleket.

Az euró- és a forintalapú hiteleket jellemzően nem árazták át a bankok, illetve az euróalapúakat legfeljebb úgy, hogy még mindig 10 százalék alatt maradjon a THM, így ez utóbbi mindenhol olcsóbb, mint a svájci frankalapúak.

Ugyanakkor versenyképessé váltak az új lakásokra felvehető, támogatott forintalapú hitelek.

A 10 millió forintos frankhitelajánlatok között 20 éves futamidő esetén közel 50 ezer forintos havi eltérés is mutatkozik - olvasható a pénzcentrum.hu oldalán. Az érintett hitelpiaci szereplők kommunikációjából azt lehetett leszűrni, hogy a frankhitelek drágításával - egyes esetekben felfüggesztésével - az euró és a forinthitelek felé kívánják terelni az ügyfeleket.

Euró alapon 8,19-13,13 százalék közötti THM mellett kaphatunk ajánlatokat, mind az Erste, mind az OTP alacsonyabb törlesztőrészletet számít fel, mint a frankhitelek esetében. A legkedvezőbb feltételek mellett a K&H Bank tett ajánlatot, mellettük az UniCreditnek, az AXA-nak és az Erste Banknak sikerült még tíz százalék alatt tartani a THM-et.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×