eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Coface-felmérés: Egyre később fizetnek a cégek

Az öt évvel ezelőtti 35 nap helyett ma már átlagosan 165 nap a tényleges fizetési idő a magyar cégek esetében - derül ki a Coface Hungary legfrissebb felméréséből. Ez fokozza a csődveszélyt, és hozzájárulhat a már tapasztalható csődhullám erősödéséhez.

A Coface szerint Magyarországon 2003 óta figyelhető meg a fizetési morál folyamatos romlása, a jelenleginél a Bokros csomag idején volt rosszabb a helyzet, amikor a fizetési napok száma meghaladta a 230-at is.

A felmérés szerint a térségben legfegyelmezettebben a lengyelek fizetnek, 41 napra, míg a legrosszabb adósok a horvátok, ők 315 napra egyenlítik ki a számlát.

A Coface elemzése szerint 2008 első kilenc hónapjában 11 százalékkal nőtt a fizetésképtelenséggel kapcsolatos magyar cégeljárások száma. Némi lassulás tapasztalható ugyan a növekedés mértékében, de ez köszönhető egyrészt annak is, hogy az elmúlt években magas volt a bázis. A Coface elemzői szerint a másik befolyásoló tényező az, hogy a harmadik negyedévben, e tekintetben még nem volt érezhető a globális pénzügyi válság hatása.

A válság következményeit még a szakemberek sem tudják pontosan előre jelezni, az azonban már most egyértelműen kijelenthető, hogy a pénzhiány, a hitelhez jutás feltételeinek szigorítása hozzájárul a fizetési idő meghosszabbodásához.

A Coface úgy véli, hogy a nem fizető vevők köre kockázatelemzéssel számottevően csökkenthető lenne, ám ennek hiányában egyre gyakoribb, hogy a szállító nem kapja meg jogos követelését. Ilyenkor kerülnek elő a különféle behajtási technikák, bár ezek egy részét inkább a kényszer, mint a jogszerűség határozza meg.

Míg korábban a lejárat után 60-90 nappal csökkent a követelés érvényesíthetőségének lehetősége, napjainkban már legkésőbb a 30. naptól célszerű következetes és professzionális követeléskezelési eszközöket alkalmazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×