eur:
388.95
usd:
361.88
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Mitől függ, mekkora kamattal ad hitelt az IMF?

A Nemzetközi Valutaalap hitelkeretből már lehívott 4,9 milliárd euró a Magyar Nemzeti Bank számlájára kerül, és az ország deviza tartalékát növeli - mondta az InfoRádiónak az ING bank elemzője. Németh Dávid hozzátette: minden ország ugyanolyan kamatfeltételekkel jut a kölcsönhöz, ennek a mértékét csak az befolyásolja, hogy az adott ország a saját kvótájánál mennyivel nagyobb összeget hív le.

Az Államadósság-kezelő Központtól a Magyar Nemzeti Bankhoz került, és a devizatartalékot növeli az a 4,9 milliárd euró, amelyet Magyarország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készenléti hitelkeretéből hívott le - tájékoztatta az InfoRádiót az ING bank elemzője.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az állam felhasználja-e az összeget, ám Németh Dávid valószínűnek tartja, hogy egy részét elkölti majd. A szakértő hozzátette: az IMF nem határozta meg, mire fordítható a pénz.

Az összeg felhasználásáról azért nem kell külön szerződést kötni a szervezettel, mert az elfogadta a jegybankelnök és a pénzügyminiszter szándéklevelét, amelyben meghatározták, milyen gazdaságpolitikai célokat kívánnak megvalósítani - magyarázta Németh Dávid.

Az IMF a Magyarországnak nyújtott hitel kamatait általános szabály, az SDR referencia kamatláb alapján határozza meg. A lehívott összeg nagyságától függően az országnak száz, kétszáz vagy akár háromszáz bázispontos kamatfelárat is fizetni kell, így jön ki a várhatóan 5-6 százalékos kamatszint - fűzte hozzá az ING bank elemzője.

Németh Dávid közölte: minden, a Nemzetközi Valutaalaphoz hitelért forduló ország ilyen feltételekkel kap hitelt a szervezettől. A kamatláb az alapján módosul, hogy az egyes államok az IMF-kvótájukhoz képest mekkora összeget akarnak lehívni.

Hogyan kamatozik?

Az SDR - magyar fordítással: különleges lehívási jogok - a Nemzetközi Valutaalap elszámoló egysége, "valutája", amelyet a font, a dollár, a jen és az euró napi árfolyamának kosara alapján számítanak ki. A teljes, Magyarországnak szánt IMF-hitel 10,5 milliárd SDR, míg a magyar kvóta 1038 milliárd SDR (1,55 milliárd dollár).

Az IMF-kölcsön igénybe vétele esetén napi kamatszámítás van, ennek módjáról az IMF honlapján lehet tájékozódni. Ez napjainkban azt jelenti, hogy alapvetően a hitel után 2,71 százalékos kamatot számít fel az IMF.

A már Magyarországra utalt, de fel nem használt 4,215 milliárd SDR úgy kamatozik, hogy 2,076 milliárd SDR-ig a kamat 2,71 százalék, a következő, 1,038 milliárd SDR 3,71 százalék a kamat, majd a legutolsó, 1,099 milliárd SDR 4,71 százalékos kamattal számítandó. Euróban számítva az átutalt összeg együttesen 4,9 milliárd.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×