eur:
388.69
usd:
361.66
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A magyar bankrendszer nem rendült meg, csak kijózanodott

"A magyar bankrendszer a pénzügyi válság következtében nem rendült meg, csak kijózanodott" a Scale Consulting Kft. ügyvezető partnerei, Bernáth Tamás és Chornitzer Péter szerint. A szakértők szerint a bővülés időszakának vége, a bankok saját ügyfélkörük felé fordulnak, a verseny erősödik, ami jó a megbízható hiteladósoknak.

Bernáth Tamás a keddi sajtótájékoztatón úgy vélekedett: az, hogy nem fogadta örömujjongás a bankmentő csomagot, azt jelenti, hogy a bankok kellő tartalékkal rendelkeznek. "Nem biztos, hogy a mentőcsónakba felkapaszkodnak a piaci szereplők" - mondta.

A válságból tehát nem kell kihúzni a hitelintézeteket, a szabályozás területén azonban Bernáth Tamás szerint vannak tennivalói az államnak. Ez azonban nem magyar sajátosság, a szabályozó hatóságok világszerte azon gondolkodnak, min, és hogyan kellene változtatni - fűzte hozzá. Magyarországon a felülvizsgálat érintheti például az önrész nélküli hitelezést, amiről a lízingcégek régóta tudják, hogy nem tartható, az erős verseny azonban nem engedte, hogy kiszálljanak.

A szakértő rámutatott: a költséghatékonyság a tulajdonosok részéről erősebb kívánalom lesz, mint eddig. A fiókhálózat dinamikus bővítése véget ér, inkább azon gondolkodnak majd a bankok, hogyan lehetne a meglévőt megtölteni üzlettel, s ebbe belefér a racionalizálás is. Nagy valószínűséggel szerkezetátalakítások is lesznek. A bankok igyekeznek más területeken, például a keresztértékesítésben hasznosítani a munkaerőt, ugyanakkor az értékesítés csökkenése a létszám szűkítésével is járhat.

Koncentrációtól nem kell tartani Chornitzer Péter szerint. A szakértő úgy vélekedett, hogy a közép-kelet-európai piac még mindig vonzó a meglévő tartalékok és az árazás miatt. Az itteni bankok az eddiginél kevésbé profitábilisak lesznek, de még mindig bőven versenyképesek az anyabankok országaihoz képest.

Korrekció várható a kockázatkezelés területén is, kifinomultabb módszereket alkalmaznak majd az ingatlanértékelés során vagy például a behajtási tevékenységben - tette hozzá. A szakértő arra számít, hogy a hitelintézetek az ügyfélbírálat során is új eljárásokat vezetnek be, amit nagyobb óvatosság jellemez majd, a saját ügyfelek pedig nagyobb kedvezményeket élveznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×