eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Mire figyeljen a bérlő, ha fejlesztésbe kezd?

Két érvényben lévő pénzügyminisztériumi értelmezés is van az idegen ingatlanon végzett beruházás elszámolásával kapcsolatban - hívta fel a figyelmet Vadász Iván. Az adószakértő szerint, mivel mindkét értelmezés érvényes, a kedvezőbb alapján járhatnak el az érintettek mindaddig, amíg az egyiket vissza nem vonják.

Gyakori eset, hogy bérelt ingatlanon végez a bérlő valamilyen szükséges beruházást, amelynek költségét azonban a bérbeadó nem tudja le például a bérleti díjban, mindössze nem akadályozza a beruházást - mondta az adótanácsadó.

Vadász Iván hangsúlyozta: ha a bérleti szerződés erről külön nem rendelkezik, akkor feltétlenül oda kell figyelni az szerzodés lejártával az elszámolására.

Annál is inkább, mivel a pénzügyminisztériumnak volt erről egy 2002-es állásfoglalása, és idén született még egy, ami az előzővel ellentétes, ugyanakkor mindkettő érvényben van.

Vadász Iván azt mondta: a régi szerint a bérlő elszámolhatja a beruházással kapcsolatos költségeit, és a szerződés megszüntével a terven felüli értékcsökkenést is, míg az új értelmezés szerint ez az eset térítés nélküli eszközátadásnak minősül, azaz ajándékozásnak, így 40 százalékos illeték terheli a bérbeadót, míg a bérlő nem számolhatja el a beruházás költségeit.

A szakember szerint, amíg mindkét értelmezés érvényes, a kedvezőbbet alkalmazzák az érintett vállalkozások. Az adótanácsadó mindazonáltal azt javasolja, hogy lehetőleg a bérleti szerződésben rendelkezzenek a felek arról az esetről is, ha valamilyen fejlesztést, beruházást végez a bérlő a bérlet ideje alatt.

További részletek a ma este fél hétkor kezdődő Adóinfó magazinban hallhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×