eur:
389.68
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Túlszabályozott a liberalizált árampiac"

Legnagyobb éves áramárverését bonyolította a Magyar Villamos Művek Zrt. A cég vezérigazgatója szerint túlszabályozott a piac, ezért gyakorlatilag a Magyar Energia Hivataltól függ, hogy mekkora lehet az áram ára.

Éves legnagyobb áramárverését bonyolította hétfőn a Magyar Villamos Művek Zrt. A cég vezérigazgatója azt mondta: a rendelkezésükre álló összenergia egyharmadát bocsátják a mostani - illetve az év folyamán megtartott több kisebb - aukcióra. Az összmennyiség kétharmadát a lakossági, úgynevezett egyetemes szolgáltatásba adják az áramszolgáltatóknak, kötött áron.

Mártha Imre hangsúlyozta: az aukció lebonyolítását a Magyar Energia Hivatal, illetve a jogszabályok szabták meg, az eladónak gyakorlatilag nincs mozgástere. A vezérigazgató kiemelte: a rekordszámú - a közel ötven - résztvevő különböző áramtermékekre licitálhat a nap folyamán.

Mártha Imre közölte: visszakanyarodást érzékel a 2003-as nyitás óta az árampiacon, amely szerinte túlszabályozott, és az árat nem a piaci folyamatok diktálják, egy hivatali határozat dönti el, hogy legfeljebb mennyiért lehet eladni az energiát.

Az MVM vezetője szerint furcsa, ha egy liberalizált piacon ilyen körülmények között kell áramot termelni és eladni. Az aukció eredményéről, illetve a kialakult áramárról későbbre ígértek tájékoztatást, mivel az árverés nem nyilvános.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×