eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Rossz" társaságba keveredett Magyarország

Akár a 10 milliárd dollárt is meghaladhatja az IMF által Magyarországnak a hétvégén felajánlott hitelkeret - mondta az InfoRádiónak a Raiffeisen Bank elemzője. Török Zoltán hozzátette: a Nemzetközi Valutaalap várhatóan további kormányzati lépéseket vár az államháztartási hiány csökkentésére.

A Nemzetközi Valutaalappal kötött megegyezésben olyan gazdaságpolitikai intézkedések szerepelnek, amelyek az ország rövid távú stabilitását szolgálják, növelik a hosszú távú növekedési kilátásokat, és segítik a pénzügyi szektor megerősítését - mondta az InfoRádiónak a Raiffeisen Bank elemzője.

Török Zoltán hozzátette: a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és más nemzetközi intézmények által Magyarországnak biztosított hitelkeret meghaladhatja a 10 milliárd dollárt - a hétfői árfolyam szerint több mint 2180 milliárd forintot -, amiért olyan gazdaságpolitikai intézkedéssorozatot várnak, amely rövid és hosszú távon is biztosítja az ország működőképességét.

Az elemző szerint a külső kényszer elősegítheti, hogy a kormány megtegye végre a lépéseket annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen az állam működése és kisebbek a kiadásai.

A jelenlegi pénzügyi körülmények között Magyarország Török Zoltán szerint a készenléti hitel egy részét biztosan lehívja majd, hiszen idén még három milliárd eurónyi külföldi adósság jár el, amit meg kell hosszabbítani.

Magyarországon kívül a pénzügyi válság begyűrűzésének hatására Izland, Fehéroroszország, Ukrajna és Pakisztán is segítséget kért a Nemzetközi Valutaalaptól - jegyezte meg a Raiffeisen Bank elemzője.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×