eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egyre nagyobb bajban az autóipar

A gazdasági válság okozta csökkenő kereslet miatt több autóipari vállalat tervez kényszerű termelési leállításokat. Az Opel anyavállalata, a General Motors csaknem valamennyi európai üzemében időleges leállást rendel el, eközben a Daimler és a BMW is hasonló lépésre készül.

A General Motors a közeljövőben a szűkülő keresletnek megfelelően alakítja a kapacitásait, így a szükségesnek megfelelően további termelési szüneteket iktatnak majd be - mondta az General Motors európai kommunikációs vezetője.

A GM kedvezőtlen pénzügyi helyzete miatt a konszern összeomlását sem zárják ki egyes spekulációk, azonban a cég cáfolta ezeket a híreket. Az Opel Németországban október 20-án szeptember óta már a második, két hétig tartó leállását rendelte el bochumi telephelyén, Eisenachban a hó végén áll le a munka, Antwerpenben és a nagy-britanniai Ellesmere Portban szintén két hétig szünetel a gyártás.

A Daimler öt héten át szünetelteti a gyártást az év végén. A Frankfurter Allgemeine Sonnntagszeitung értesülése szerint december közepén állítják le a gyártást, amit csak január 12-én indítanak be újra. A Daimler a harmadik negyedévi adózás előtti eredménye 648 millió euróra csökkent az előző év azonos időszakának 1,9 milliárd eurós eredményéről. A forgalom 7 százalékkal, 23,8 milliárd euróra esett vissza.

Eközben a Chrysler nagy létszámú elbocsátást jelentett be pénteken, és tárgyal a General Motorsszal is esetleges egyesülésről, azonban a hírek szerint a General Motors ilyen ügylethez állami pénzügyi támogatást igényelne.

A BMW az eladások szeptemberi visszaesése miatt mától állítja le átmenetileg a szerelőszalagot Lipcsében. Szeptemberben a BMW három márkája, a BMW, a Mini és a Rolls-Royce eladásai 14,6 százalékkal 121 ezer járműre csökkent.

Az Audinál nincs gond

A pénzügyi válság eddig nem érintette az Audit, sőt további emelkedés várható a gyártott járművek számában - mondta az InfoRádiónak az Audi Hungária Motor Kft. kommunikációs igazgatója.

Lőre Péter hozzátette: a cég figyeli a piacot, és ha szükséges, akkor beavatkoznak a termelésbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×