eur:
388.7
usd:
361.7
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Londoni elemző: Az MNB a fordítottját teszi annak, amit kellene

A londoni "Új Gazdaságok Alapítvány" Intézet vezető elemzője szerint Magyarország a kamatok emelésével pont a fordítottját teszi, mint amire szükség volna. Ann Pettifor - aki két éve már megjósolta a mostani hitelválságot, és számos kormány tanácsadójaként dolgozott - azt mondja: a pénzügyi bizonytalanságban fokozott politikai biztonságra és összefogásra van szükség Magyarországon.

Ön szerint helyes döntések születnek a hitelválság kezelésére?

A központi bankok és a politikusok csak a válság egyik felével foglalkoznak, amikor stabilizálni akarják a bankokat. A bankokért aggódnak, és nem törődnek azokkal az emberekkel, akik a bankoknak tartoznak, mert tőlük hitelt vettek fel. Pedig a bankok kintlévőségeinek rendezése ugyanolyan fontos, mint kezelni a bankok rumliját. Ezért én nem hiszek abban hogy az amerikai jegybank, a brit központi bank vagy más országok jegybankjainak intézkedései megvédenek bennünket egy elhúzódó globális válságtól. Most már a magyar gazdaságban is látszanak a globális recesszió jelei.

Mit kellene tenni, hogy a bankoknak tartozó adósokat megsegítsük?

Erre csak egy mód van. Csökkenteni kell a tartozásokra kirótt kamatokat. Tőkeinjekciót lehetne adni az egész magyar gazdaságnak, a kisvállalkozásoknak, háztartásoknak, de ez nagyon sokba kerülne. A kamatok csökkentése sokkal olcsóbb megoldás. Meg vagyok döbbenve, hogy a monetáris tanács ilyen magasra emelte az alapkamatot - 300 bázisponttal
-, ez pont a fordítottja annak, mint amire szükség van. Ezzel a Magyar Nemzeti Bank tönkrevágja a magyar vállalkozásokat, mert nem lesznek képesek visszafizetni a tartozásaikat, azok túl drágák lesznek.

Milyen következményeket hozna egy kamatcsökkentés?

Nem kell zseniális közgazdásznak lenni ahhoz, hogy belássuk, hogy ha egy országnak sok az adóssága, a háztartásoknak, a vállalkozásoknak és a kormányzatnak is, akkor a helyzet csak romlik azáltal, ha magasabbak lesznek a kamatok.11 és fél %-os alapkamat, az 14%-os kereskedelmi kamatot jelent, ami tönkreteszi az érintett magyar kisvállalkozást, a reálgazdaságot. A kisegítő csomagok és a magasabb kamatok a bankoknak, és a nemzetközi tőkemozgásban érdekelteknek használnak, de a többieknek kárt okoznak. Ez őrültség, ami egyébként a bankok számára is káros lesz, nemcsak Magyarországon, de Svájcban is. A hitellel rendelkezőknek nehezebb lesz pénzt keresniük, a munkanélküliség megnő, a vállalkozások tönkremennek, lehetetlen lesz visszafizetni az adósságokat. Meg vagyok győződve arról, hogy sürgősen le kell vinni a kamatokat.

Hogyan látja, hozzánk is begyűrűzhet a nyugati típusú pénzügyi válság?

Magyarországon 3 % alá lehetett csökkenteni a költségvetés hiányát, ez jó stabilizáló lépés volt, ám a magyar háztartások most a devizahitelek áldozatai. Ezen kívül, ha magasak a kamatok és szabadon mozog a tőke, akkor innen pénzt fognak kivonni a befektetők. Magyarország a globális pénzügyi rendszer része, a pénz jöhet-mehet akkor is, ha felelőtlenül mozgatják. Ezért én annak sem vagyok híve, hogy a forint elleni vagy az OTP részvények elleni támadásról beszélnek. Ez nem több, mint a spekulációs tőke mozgása, a volatilitás pedig a nemzetközi helyzetnek köszönhető, a pénz nagyon gyorsan mozog az országhatárokon át. Magyarország egy nemzetközi pénzügyi hurrikán áldozata. A válság a spekulációs tőkét támogató angol-amerikai közgazdasági modell kudarca. Megoldás is csak nemzetközi szinten képzelhető el. A magyar kormánynak és a nemzeti banknak a magyar polgárok érdekeit kell szem előtt tartania, és nem a nemzetközi pénztőke védelmét.

Mi lenne a magyarok számára fontos üzenet ilyen körülmények között a kamatok csökkentésén túl?

Fogjon össze kormány és ellenzék az ország érdekében. A pénzügyi bizonytalanság idején még fontosabb a politikai stabilitás, mint máskor. Ezt az üzenet kell közvetíteni.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×