eur:
387.16
usd:
356.31
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Több mint ezermilliárdos hitelt vehet fel a nemzeti bank

Egy visszavásárlási megállapodáson alapuló, likviditásbővítő ügyletről állapodott meg a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank. A szerződés alapján az MNB 5 milliárd euró (mintegy 1.330 milliárd forint) értékhatárig vehet fel euróhitelt. A pénzintézet közleménye szerint ez támogatást biztosít a jegybank nyíltpiaci műveleteihez.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke korábban az InfoRádióban úgy vélte: a következő egy-két hétben visszatérhet a nyugalom a magyar állampapír-piacra.

Király Júlia elmondta: az ehhez szükséges bizalom helyreállítását nehezítik az elmúlt évek kormányzati túlköltekezései. Hozzátette: épp ezért fontosak a magyar költségvetési hiány további csökkentéséről szóló bejelentések.

A megállapodás hírére a forint-euró árfolyama hirtelen három forinttal erősödött, de alig negyedóra múlva ismét visszatért a 270 forint körüli szintre az euró ára.

A magyarországi devizatartalék eddig 17 milliárd euró volt, ez most 22 milliárdra növelhető - mondta az InfoRádióban Németh Dávid, az ING elemzője.

Mint mondta, jelenleg komoly probléma, hogyan juthatnak a bankok svájci frankhoz vagy euróhoz. Minderre azért van szükség, mert jelentős mennyiségű devizahiteleket helyeztek ki a bankok, amelyeket a hazai pénzintézeteknek a svájci valutában kell visszafizetniük.

Felélénkülhet a devizahitelezés és az állampapírpiac

Az 5 milliárd eurós hitelkeret biztosítja, hogy újra devizához jussanak a kereskedelmi bankok, és nem lesznek további zavarok a lakossági devizahitelezésben - mondta el a portfolio.hu elemzője.

Madár István nem ért egyet azzal az elemzői véleménnyel, hogy a jegybanknak kamatot kellene emelni ebben a helyzetben, bár nem zárja ki ennek lehetőségét a monetáris tanács jövő hétfői ülésén.

Mint azt az InfoRádióban elmondta, az 5 milliárd euró híre felélénkítheti a jelenleg alig-alig mozgó államkötvénypiacot, a hitel fedezete ugyanis az államkötvény lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×