eur:
387.68
usd:
357.02
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Novembertől ismét drágul a távfűtés Budapesten

November 1-jétől már negyedszer drágul a távfűtés Budapesten, összességében 6 százalékkal, ami egy háztartásnak havonta mintegy 1300 forint többletkiadást jelent - mondta a Főtáv szóvivője. A hődíj februárban 4,1 százalékkal, májusban 6,1 százalékkal, augusztustól pedig 5,5 százalékkal nőtt.

A gáz árának emelkedésével indokolja a Főtáv, hogy idén már negyedszer emeli a távfűtés árát. Mint Balog Róbert szóvivő elmondta, az alapdíj nem változik, a hődíj azonban 9,2 százalékkal növekszik, így a számlák végösszege 6 százalékkal, átlagosan 1300 forinttal lesz magasabb a jövő hónaptól.

Budapesten a hődíj februárban 4,1 százalékkal, májusban 6,1 százalékkal, augusztustól pedig 5,5 százalékkal nőtt.

A tulajdonos és árhatóságként fellépő Fővárosi Önkormányzatnak csak az alapdíjra van hatása, ez pedig idén még nem emelkedett. Az energiaköltségekre ezzel szemben nincs hatása az önkormányzatnak - tette hozzá a szóvivő.

Elmondta azt is: jelenleg csak azon távfűtést fizetők költségei egyeznek meg a gázfűtéses lakásban élők kiadásaival, akik a legmagasabb állami támogatásra jogosultak. Akik ennél alacsonyabb összeget kapnak, azok számára a távfűtés díja már nem versenyképes a gázzal.

Több megyében már októbertől emelkedtek a rezsiköltségek.

Az ország legtöbb városában van lehetőség a leválásra a távhőszolgáltatásról. Budapesten ezt a tulajdonosok 80 százalékának kell támogatnia. Ha valahol egy társasház határoz a leválásról, olyan fűtési módot kell választania, amelynek károsanyag-kibocsátása kisebb, mint a távhőé, vagyis szinte nulla.

Budapesten néhány hete adták át az első olyan, a távhőrendszerről levált épületet, amelyet már úgynevezett levegőkazánnal fűtenek. Léderer András, az alternatív energiát kínáló cég vezető szakembere azt mondta: a káposztásmegyeri, állami támogatású beruházás a 25 lakásos panelépületnél 36 millió forintba került, és - a mai gázárakat figyelembe véve - hat év alatt térül meg. Az emelkedő gázárak persze folyamatosan csökkentik a megtérülési időt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×